Dlaczego warto jeść czosnek?
Czosnek często gości w naszej kuchni, lubimy dodawać go do wielu potraw i przyrządzania mięs. Jednak żaden opis czosnku nie będzie kompletny, jeśli nie wspomni się o jego zaletach dla zdrowia. Allicyna zawarta w czosnku ma wspaniałe właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Zalety tego składnika są najlepiej przyswajane, jeśli czosnek jest drobno posiekany, wyciśnięty lub starty na tarce i da mu się chwilę pooddychać. Czosnek to też dobre źródło selenu. Wpływ czosnku na zdrowie to m.in.: wspomaganie krążenia, układu trawiennego i immunologicznego, obniżanie ciśnienia, pozbywanie się toksyn z organizmu i leczenie. Oto wszystkie zalety zdrowotne czosnku.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Czosnek jest najbardziej znany ze względu na właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne i pomaga kontrolować infekcje z tym związane.
Zobacz także: Prof. Orłowski: Kobiety częściej chorują na raka piersi, ale umierają na raka płuc
Infekcje skórne
Ajoen zawarty w czosnku może pomagać w leczeniu grzybiczych infekcji skórnych, np. grzybicy stóp czy grzybicy skóry.
Rozcieńczenie krwi
Ajoen ma też właściwości rozrzedzające krew i pomaga zapobiegać zakrzepom.
Obniżenie ciśnienia krwi i ochrona serca
Czosnek chroni serce przed problemami z krążeniem, takimi jak zawały czy miażdżyca naczyń krwionośnych, a także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Siarczki zawarte w czosnku zapobiegają blokowaniu naczyń krwionośnych, a ajoen pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów.
Obniżenie cholesterolu
Czosnek może nieco obniżyć poziom triglicerydów we krwi oraz całkowity cholesterol.
Czosnek i alergia
Czosnek ma właściwości przeciwzapalne, przez co może zwalczać alergię. Według badań, łagodzi on alergiczne zapalenie układu oddechowego, a surowy sok z czosnku może być użyty jako środek powstrzymujący swędzenie spowodowane wysypką lub ukąszeniem owadów.
Zobacz także: Zanim kupisz, przyjrzyj się liściom. Jeden szczegół pokaże, czy grozi ci zatrucie
Lek na problemy z oddychaniem
Codzienne spożywanie czosnku może zmniejszyć ilość i częstotliwość przeziębień. Jego antybakteryjne właściwości pomagają leczyć podrażnienie gardła. Może on też złagodzić nasilenie infekcji górnych dróg oddechowych. W przypadku astmy czy trudności z oddychaniem może się on okazać bezcennym lekiem.
Zapobieganie rakowi
Codzienne spożywanie czosnku może obniżyć ryzyko większości rodzajów raka. Tę właściwość przypisuje się siarczkowi allilu, który znajduje się w czosnku.
Zobacz także: Zanim kupisz, przyjrzyj się liściom. Jeden szczegół pokaże, czy grozi ci zatrucie
Ból zęba
Położenie rozgniecionego kawałka czosnku bezpośrednio na bolący ząb może złagodzić ból zęba ze względu na jego właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Pamiętaj jednak, że może on podrażnić dziąsła.