Dlaczego warto jeść kiwi na czczo? Właściwości zdrowotne

Kiwi to niepozorny owoc, który jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. To produkt, który został uznany za superfoods. Naukowcy, którzy badają wpływ kiwi na zdrowie człowieka, dochodzą do wspólnych wniosków: kiwi najlepiej jeść na czczo.

Właściwości kiwiWłaściwości kiwi
Źródło zdjęć: © iStock
Dorota Mielcarek

Kiwi na czczo

Jedząc jedno kiwi dziennie przed śniadaniem, możesz skorzystać ze wszystkich jego właściwości.

Warto spróbować szczególnie, że jest to owoc smaczny, łatwo dostępny i jak sugerują wyniki badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Warto nadmienić, że to właśnie nadciśnienie ma największy wpływ na ryzyko rozwoju chorób serca.

Kiwi na odchudzanie

Dlaczego warto jeść kiwi ze skórką?

Kiwi najlepiej jeść na czczo
Kiwi najlepiej jeść na czczo © iStock

Kiwi ma również wysoką zawartość błonnika. Dzięki temu wspomaga organizm w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu. Zawartość błonnika w jednym owocu kiwi wynosi 2,1 grama. Jedzenie od 10 do 25 gramów błonnika dziennie skutecznie obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Dodatkowo pestki kiwi oczyszczają organizm z toksyn.

Kiwi na przeziębienie

Ten mały owoc jest skarbnica witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. To cenna informacja szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kiwi wspomaga odporność
Kiwi wspomaga odporność © iStock

Kiwi na depresję

Czujesz się przygnębiony i nie masz energii? Zjedz kilka owoców kiwi lub zrób z nich koktajl. Zawarty w nich inozytol, alkohol cukrowy, może pomóc w leczeniu depresji. W owocu znajduje się również serotonina, tzw. hormon szczęścia, który ma właściwości antydepresyjne.

Jak jeść kiwi?

Najlepiej na czczo, popijając szklanką ciepłej wody – wówczas wykorzystamy wszystkie właściwości. Drobne pestki są doskonałym sposobem na pozbycie się zaparć.

Ważną informacją dla miłośników kiwi jest to, aby nie łączyć tego owocu z mlekiem i przetworami mlecznymi, ponieważ zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne.

Zobacz także: Naturalne antyoksydanty

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka