Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy
1 z 5Zapomniany rarytas
Jej mięso niegdyś było rarytasem. Podawano je na suto zastawionych, dworskich stołach w czasie wystawnych przyjęć. Zazwyczaj były pieczone. A to nie było prostym zadaniem. Dlatego właśnie perliczkę ze szlacheckich stołów wyparł z czasem tańszy, łatwiejszy w przyrządzeniu oraz – niestety – bardziej pospolity kurczak.
Dziś perliczka powoli wraca do łask. Jak się dowiedzieliśmy u producenta drobiu, cieszy się rosnącą popularnością.
Kilka razy w roku w swojej ofercie miewają ją różne supermarkety. Nie jest jednak tanie. Za kilogram tuszki z perliczki zapłacimy ok. 20 zł.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Świąteczna ryba. Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby była zdrowsza