2 z 5Właściwości mięsa perliczki
Jeśli lubisz chude mięso, perliczka jest właśnie dla ciebie. Zawiera ona dwa razy mniej tłuszczu niż popularny i ceniony właśnie ze względu na niewielką ilość tego składnika kurczak. Pierś zawiera go jedynie 1,1 proc., natomiast udko – 2,7 proc. Perliczka posiada jednocześnie najmniejszą kaloryczność ze wszystkich gatunków drobiu. To jednak nie wszystko.
Mięso z tego niewielkiego ptaka zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Bogate jest w potas, magnez i żelazo. Zawiera także witaminy B1, B2 oraz witaminę E.
Jest też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie jest ważne, poniewać ten rodzaj tłuszczów wpływa pozytywnie na pracę serca, zapobiegając miażdżycy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Błąd, który większość z nas popełnia przy jedzeniu mandarynek