Właściwości zdrowotne sardynek
Regularne spożywanie tłustych ryb pomaga zwiększyć spalanie tłuszczu, poprawia pracę mózgu, wygląd skóry i jest dobre dla oczu oraz ogólnego stanu zdrowia. Szczególnie ważne jest spożywanie ryb w okresie ciąży. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny spożywać co najmniej 200-300 g ryb tygodniowo, co przekłada się na dwie lub trzy mniejsze porcje. Kiedyś spożywanie ryb w okresie ciąży nie było zalecane, jednak lekarze zapewniają, że znajdują się w nich składniki odżywcze niezbędne dla rozwoju płodu.
Ryby zawierają bardzo istotne substancje odżywcze, które nie występują w innych produktach spożywczych - łącznie z kwasami omega-3, białkami, witaminami z grupy B i selenem.
Bardzo smacznym i zdrowym rodzajem ryb są sardynki. Nie mają one w sobie tak wielu toksyn i metali jak duże drapieżne ryby, takie jak tuńczyk i miecznik.
Czy wiesz, że zawierają one mnóstwo korzyści zdrowotnych?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sprawdź również: Które ryby są zdrowe?
Zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyka chorób
Sardynki są doskonałym źródłem EPA i DHA - kwasów tłuszczowych, których, jak wskazują badania, nasze ciało potrzebuje, aby zmniejszyć stany zapalne organizmu.
Zapalenie jest głównym źródłem większości chorób. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większy efekt przeciwzapalny, możesz dodać trochę kurkumy podczas przygotowywania sardynek.
Sprawdź również: Dieta na stany zapalne
Źródło niezbędnych witamin i minerałów
Sardynki są doskonałym źródłem witaminy B12, witaminy D, wapnia i selenu. Witamina B12 jest szczególnie ważna, ponieważ bierze udział w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO z pysznym przepisem na łososia.
Sprawdź również: Poziom witaminy B12
Dobry wpływ na serce
Regularne spożycie tłuszczów omega-3, które znajdują się w rybach takich jak sardynki, jest dobre dla serca, ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w sardynkach odgrywa dużą rolę w zwalczaniu chorób serca. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 (takie jak EPA i DHA) rozkładają zły cholesterol w organizmie i pomagają utrzymać zdrowe serce.
Sprawdź również: Kwasy tłuszczowe omega-3 - występowanie, znaczenie, właściwości
Zwalczanie lęków i depresji, ochrona przed rakiem
Sardynki zawierają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Nowe odkrycia wskazują na silną korelację pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 a brakiem skłonności do depresji. W rezultacie mogą one pomóc zapobiegać zaburzeniom nastroju, takim jak niepokój, lęk i depresja.
Badania wykazały też, że spożycie wapnia i witaminy D może być bardzo pomocne w zapobieganiu niektórym rodzajom raka.
Sprawdź również: Kiedy rozpocząć terapię depresji?
Zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej i ochrona kości
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) jest stanem, który zwykle obserwuje się u osób w wieku powyżej 50 lat.
W miarę starzenia się organizmu, dochodzi do zaburzenia równowagi między czynnikami uszkadzającymi a naprawczymi. Procesy metaboliczne ulegają spowolnieniu, a reakcje naprawcze stają się mniej sprawne. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie ryb, takich jak sardynki, powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia AMD.
sardynki są również bogatym źródłem wapnia, który jest niezwykle ważny, ponieważ 99 proc. tego pierwiastka jest przechowywane w kościach i zębach. Ok. 60 g sardynek zawiera 217 mg wapnia.
Sprawdź również: Przyczyny zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem
Źródła
- livehack.org