Właściwości zdrowotne sardynek

Regularne spożywanie tłustych ryb pomaga zwiększyć spalanie tłuszczu, poprawia pracę mózgu, wygląd skóry i jest dobre dla oczu oraz ogólnego stanu zdrowia. Szczególnie ważne jest spożywanie ryb w okresie ciąży. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny spożywać co najmniej 200-300 g ryb tygodniowo, co przekłada się na dwie lub trzy mniejsze porcje. Kiedyś spożywanie ryb w okresie ciąży nie było zalecane, jednak lekarze zapewniają, że znajdują się w nich składniki odżywcze niezbędne dla rozwoju płodu.

Ryby zawierają bardzo istotne substancje odżywcze, które nie występują w innych produktach spożywczych - łącznie z kwasami omega-3, białkami, witaminami z grupy B i selenem.

Bardzo smacznym i zdrowym rodzajem ryb są sardynki. Nie mają one w sobie tak wielu toksyn i metali jak duże drapieżne ryby, takie jak tuńczyk i miecznik.

Czy wiesz, że zawierają one mnóstwo korzyści zdrowotnych?

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Sprawdź również: Które ryby są zdrowe?

Właściwości zdrowotne sardynekWłaściwości zdrowotne sardynek
Źródło zdjęć: © Ryby nie tylko są smaczne, ale też bardzo zdrowe Pixabay.com

/ 5Zmniejszenie stanu zapalnego i ryzyka chorób

Sardynki są doskonałym źródłem EPA i DHA - kwasów tłuszczowych, których, jak wskazują badania, nasze ciało potrzebuje, aby zmniejszyć stany zapalne organizmu.

Zapalenie jest głównym źródłem większości chorób. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze większy efekt przeciwzapalny, możesz dodać trochę kurkumy podczas przygotowywania sardynek.

Sprawdź również: Dieta na stany zapalne

/ 5Źródło niezbędnych witamin i minerałów

Właściwości zdrowotne sardynek
Właściwości zdrowotne sardynek © Niedobór witaminy D może być bardzo niebezpieczny Pixabay.com

Sardynki są doskonałym źródłem witaminy B12, witaminy D, wapnia i selenu. Witamina B12 jest szczególnie ważna, ponieważ bierze udział w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO z pysznym przepisem na łososia.

Sprawdź również: Poziom witaminy B12

/ 5Dobry wpływ na serce

Regularne spożycie tłuszczów omega-3, które znajdują się w rybach takich jak sardynki, jest dobre dla serca, ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w sardynkach odgrywa dużą rolę w zwalczaniu chorób serca. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 (takie jak EPA i DHA) rozkładają zły cholesterol w organizmie i pomagają utrzymać zdrowe serce.

/ 5Zwalczanie lęków i depresji, ochrona przed rakiem

Sardynki lekiem na depresję?
Sardynki lekiem na depresję? © Regularne spożywanie sardynek zmniejszy ryzyko depresji 123rf.com

Sardynki zawierają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Nowe odkrycia wskazują na silną korelację pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 a brakiem skłonności do depresji. W rezultacie mogą one pomóc zapobiegać zaburzeniom nastroju, takim jak niepokój, lęk i depresja.

Badania wykazały też, że spożycie wapnia i witaminy D może być bardzo pomocne w zapobieganiu niektórym rodzajom raka.

/ 5Zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej i ochrona kości

Sardynki a zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem
Sardynki a zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem © Głównym czynnikiem sprawczym AMD jest wiek 123rf.com

Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) jest stanem, który zwykle obserwuje się u osób w wieku powyżej 50 lat.

W miarę starzenia się organizmu, dochodzi do zaburzenia równowagi między czynnikami uszkadzającymi a naprawczymi. Procesy metaboliczne ulegają spowolnieniu, a reakcje naprawcze stają się mniej sprawne. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie ryb, takich jak sardynki, powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia AMD.

sardynki są również bogatym źródłem wapnia, który jest niezwykle ważny, ponieważ 99 proc. tego pierwiastka jest przechowywane w kościach i zębach. Ok. 60 g sardynek zawiera 217 mg wapnia.

Sprawdź również: Przyczyny zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem

Źródła

  1. livehack.org
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka