8 z 9Szczypior w kuchni
Szczypiorek można kupić przez cały rok, ale najlepiej smakuje o tej porze roku. Bez problemu można uprawiać go w doniczce na parapecie. Wystarczy w pojemniku z ziemią umieścić kilka cebul tak, aby co najmniej połowa wystawała nad poziom podłoża.
Doniczkę należy ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać. Po kilkunastu dniach wyrośnie świeży szczypiorek, który jest bombą prozdrowotnych składników.
Szczypior należy jeść na surowo, aby zachować charakterystyczny smak oraz właściwości. Dobrze komponuje się z twarogiem, jajkami, kaszami, zupami.
Warto dodawać go do sałatek, surówek, dipów i kanapek. Należy pamiętać, aby siekać szczypior ostrym nożem – dzięki temu zachowa ładny wygląd i aromat.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Przeczytaj również: Boli cię głowa? Nigdy nie jedz tych produktów