Dlaczego warto jeść węglowodany
Zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu. Jako substancje określane nazwami „cukry”, „sacharydy”, „cukrowce”, ponieważ charakteryzują się słodkim smakiem. Ławo rozpuszczają się w wodzie. Dzielimy je na na proste i złożone.
Proste to przede wszystkim sacharoza, czyli cukier biały, miód, słodycze, owoce, słodkie napoje, biały ryż i pieczywo. Cukry złożone to niskoprzetworzone kasze, razowe produkty zbożowe (makarony, pieczywo), płatki owsiane, nasiona strączkowe, ciemny ryż i orzechy.
Węglowodany, oczywiście te złożone, a nie dostarczane w postaci słodyczy lub białego pieczywa, powinny być jednym z podstawowych elementów zbilansowanej diety. Dlaczego warto je jeść? Powodów jest co najmniej kilka – dostarczają energii, pomagają zachować dobry nastrój i zdrowie psychiczne, ułatwiają odchudzanie, obniżają poziom złego cholesterolu.
1. Dostarczają energii
Nasz organizm potrzebuje ogromnych ilości energii, nie tylko wtedy, gdy podejmujemy wysiłek fizyczny, ale również w trakcie normalnego funkcjonowania. Najlepszym paliwem są węglowodany.
Mózg, organy wewnętrzne i mięśnie czerpią z cukrów więcej korzyści niż z białka czy tłuszczy. Efekt? Wydajniejsza praca, skuteczniejsze spalenie tłuszczu czy rozbudowywanie tkanki mięśniowej.
Zapotrzebowanie na węglowodany jest uzależnione od wieku, płci oraz aktywności. Osoby, które regularnie ćwiczą i uprawiają sporty, powinny dostarczać zdecydowanie większej ilości węglowodanów, niż ci, którzy są mniej aktywnie fizycznie.
Dietetycy radzą, by „węgle” stanowiły 60 proc. naszej codziennej diety. Dostarczają one nie tylko energii potrzebnej np. do treningów, ale także są niezbęne do prawidłowej przemiany tłuszczów oraz białek.
Z przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych badań wynika, że sportowcy na diecie niskowęglowodanowej częściej skarżą się na bóle i zawroty głowy.
2. Wpływają na nastrój
Po spożyciu węglowodanów wzrasta w organizmie poziom, zwaną potocznie hormonem szczęścia. To z kolei wpływa na działanie układu obrony przeciwstresowej.
Roczne obserwacje przeprowadzone przez Archive of Internal Medicine wykazały, że osoby, które spożywały dużo węglowodanów, a niewiele tłuszczy, rzadziej zmagały się z negatywnymi emocjami takimi jak złość i smutek czy lęk w porównaniu do osób na diecie niskowęglowodanowej.
3. Są dobre dla serca
Produkty bogate w węglowodany złożone są zalecane w diecie, której celem jest obniżenie cholesterolu we krwi.
Badania wykazały, że spożywanie cukrów pochodzących z produktów pełnoziarnistych obniża poziom złego cholesterolu, podnosząc jednocześnie poziom tego dobrego. Dzięki temu wspomagają pracę serca i zapobiegają wystąpieniu miażdżycy.
4. Pomagają zrzucić zbędne kilogramy
Węglowodany złożone pomagają schudnąć, ponieważ w trakcie ich trawienia uwalnia się energia. Udowodniono, że osoby, które na trzy godziny przed posiłkiem spożywały posiłek bogaty w cukry złożone, zwiększali wydolność swojego organizmu do spalania tkanki tłuszczowej.
Ponadto, „węgle” chronią również przed nabieraniem masy, ponieważ utrzymują poziom cukru i insuliny we krwi na stałym poziomie.
Tak więc węglowodany są niezbędne do szybkiej przemiany materii. Dlatego, kiedy wyeliminujemy je z diety, metabolizm zostanie spowolniony. Poza tym odstawienie ich na jakiś czas spowoduje, że każdy powrót do nich spowoduje szybki przyrost wagi.
5. Poprawiają koncentrację
Węglowodany, a dokładniej glukoza, stanowią paliwo również dla naszego mózgu. Dlatego kiedy jej zabraknie, mogą pojawić się zaburzenia koncentracji, mętlik w głowie, trudności z zapamiętywaniem, niepokój, rozdrażnienie. I choć osoby na diecie bez węglowodanów początkowo czują się bardzo dobrze, to po kilku tygodniach przychodzi kryzys i pogorszenie samopoczucia.