Dodaj do czerwonego barszczu. Zapobiega miażdżycy, nowotworom

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu czerwonego. Tę smaczną zupę warto jednak spożywać także poza świętami. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego korzystnie wpływa na nasz organizm.

Smaczna i wartościowa zupa, którą spożywamy zbyt rzadko. Chroni serce i zapobiega nowotworomSmaczna i wartościowa zupa, którą spożywamy zbyt rzadko. Chroni serce i zapobiega nowotworom
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jedz nie tylko w święta

To tradycyjna wigilijna potrawa, ale zdecydowanie częściej powinna gościć na naszym stole.

Przede wszystkim zupa jest bardzo zdrowa, smaczna, ma niewiele kalorii, a do tego jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sposób przygotowania i dodatki zależą od osobistych preferencji.

Buraki stanowiące podstawę barszczu czerwonego zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Za ich specyficzny kolor odpowiada betaina, która jest silnym antyoksydantem i chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Barszcz nie tylko z uszkami

Do barszczu czerwonego warto dodać przygotowany wcześniej zakwas z buraków. Zawarta w warzywach betaina pomaga spowalniać starzenie, chroni przed nowotworami, zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zadba też o piękną skórę, włosy i paznokcie.

Barszcz przygotowany z zakwasu buraczanego jest świetnym probiotykiem. Pomaga wspierać zdrowie jelit, dba o mikroflorę oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zakwas buraczany jest także cennym źródłem składników odżywczych jak witamina A, C, K oraz żelazo, magnez i potas. Korzystnie wpływa na wzrok, wspiera układ odpornościowy i odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowania układu krwionośnego.

Zalety barszczu czerwonego

W burakach znajdziemy też witaminę C i witaminy z grupy B, żelazo i mangan. Są też ważnym źródłem azotanów, które pomagają chronić przed chorobami układu krążenia i korzystnie wpływają na ciśnienie.

Spożywanie barszczu redukuje nadmiar kwasu żołądkowego, więc zgaga i nadkwasota nam nie grożą. Zupa pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i wspiera pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, polecana jest szczególnie osobom z anemią.

Zupa sprawdzi się w towarzystwie pasztecików, pierogów, uszek, krokietów i niektórych wypieków. Warto jednak pamiętać, że dodatki znacznie zwiększają kaloryczność barszczu czerwonego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka