5 zalet czerwonego barszczu
Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych potraw, które goszczą na wigilijnych stołach w większości polskich domów. Jednak barszcz to nie tylko zwykła zupa z dodatkiem uszek i pierogów. To także solidna porcja zdrowia, którą powinniśmy dostarczać organizmowi więcej niż raz w roku.
Barszcz to przede wszystkim wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą. Chcesz poznać inne prozdrowotne właściwości barszczu? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sałatka z czerwonych buraków
Barszcz czerwony - źródło betainy
Barszcz jest wyjątkowym źródłem betainy - antocyjanu, który jest naturalnym barwnikiem odpowiadającym za czerwony kolor zupy. Jednocześnie jest to przeciwutleniacz skutecznie walczący z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych i starzenia się skóry.
Dzięki niemu zauważymy poprawę wyglądu i kondycji naszych włosów, skóry i paznokci. Co więcej, wpływa pozytywnie na pracę organizmu. Badania wskazują, że betaina zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Poprawia także pracę wątroby i nerek.
Zobacz też: Detoksykujące latte z buraka
Barszcz czerwony - naturalny lek na anemię
Barszcz czerwony to nie tylko betaina. Znajdziemy w nim także szereg innych wartościowych składników odżywczych, takich jak witamina B, B12, C, a także kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo.
Sok z buraka jest uznawany za naturalny środek w walce z niedokrwistością. Podobnie jest z barszczem, który będzie dla anemika solidną porcją zdrowia i przede wszystkim żelaza. Ponadto wywar z buraków jest naturalnym probiotykiem, który poprawi odporność organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Barszcz czerwony - na układ krążenia
Anemicy to niejedyna grupa, która powinna zjeść barszcz podczas świątecznej kolacji. Kolejną z nich są osoby z problemami z układem krążenia. Wszystko to zasługa buraków, które zawierają azotany. Te z kolei obniżają ciśnienie krwi.
Według niektórych badań, spożycie soku z buraków ma niemal natychmiastowe działanie. W ciągu zaledwie kilku godzin od wypicia płynu zaobserwowano zmniejszenie poziomu ciśnienia we krwi. Barszcz powinien być więc stałym elementem diety osób walczących z nadciśnieniem.
Barszcz czerwony - dla cukrzyków
Barszcz świetnie sprawdzi się także w diecie osób chorujących na cukrzycę. Miska tej zupy zapewni nie tylko solidną porcję witamin i minerałów, ale także pomoże w obniżeniu glukozy we krwi.
Co więcej, 200 ml barszczu, czyli mniej więcej tyle, ile mieści się w klasycznej wielkości misce, to zaledwie 35 kalorii. Jedząc barszcz dostarczymy więc organizmowi niezbędne składniki odżywcze i jednocześnie nie przytyjemy.
Zobacz też: 5 sposobów, by odchudzić świąteczne dania
Barszcz czerwony - na odkwaszenie organizmu
Wiele osób próbuje wszelkich sposobów, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zakwaszenie organizmu może bowiem odbić się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu. Chroniczne zmęczenie, senność, a także bóle stawów i głowy to tylko niektóre z objawów zakwaszonego organizmu.
Buraki są naturalnym lekiem na zakwaszony organizm. Świetnie sprawdzą się zarówno na surowo w sałatce, jak i w postaci soku lub właśnie barszczu. Warto o tym pamiętać i zdawać sobie sprawę, że przygotowując tę zupę nie tylko kultywujemy tradycję, ale także zapewniamy sobie zdrowie.
Zobacz też: Wigilia i Boże Narodzenie alergika
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl