5 zalet czerwonego barszczu

Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych potraw, które goszczą na wigilijnych stołach w większości polskich domów. Jednak barszcz to nie tylko zwykła zupa z dodatkiem uszek i pierogów. To także solidna porcja zdrowia, którą powinniśmy dostarczać organizmowi więcej niż raz w roku.

Barszcz to przede wszystkim wyjątkowe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Świetnie sprawdza się zarówno w diecie osób, które cierpią na anemię, jak i tych, które walczą z cukrzycą. Chcesz poznać inne prozdrowotne właściwości barszczu? Zapraszamy do naszej galerii.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Sałatka z czerwonych buraków

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF Barszcz ma wiele prozdrowotnych właściwości

/ 5Barszcz czerwony - źródło betainy

Barszcz jest wyjątkowym źródłem betainy - antocyjanu, który jest naturalnym barwnikiem odpowiadającym za czerwony kolor zupy. Jednocześnie jest to przeciwutleniacz skutecznie walczący z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych i starzenia się skóry.

Dzięki niemu zauważymy poprawę wyglądu i kondycji naszych włosów, skóry i paznokci. Co więcej, wpływa pozytywnie na pracę organizmu. Badania wskazują, że betaina zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Poprawia także pracę wątroby i nerek.

/ 5Barszcz czerwony - naturalny lek na anemię

Obraz
© 123RF

Barszcz czerwony to nie tylko betaina. Znajdziemy w nim także szereg innych wartościowych składników odżywczych, takich jak witamina B, B12, C, a także kwas foliowy, wapń, magnez, potas i żelazo.

Sok z buraka jest uznawany za naturalny środek w walce z niedokrwistością. Podobnie jest z barszczem, który będzie dla anemika solidną porcją zdrowia i przede wszystkim żelaza. Ponadto wywar z buraków jest naturalnym probiotykiem, który poprawi odporność organizmu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Barszcz czerwony - na układ krążenia

Anemicy to niejedyna grupa, która powinna zjeść barszcz podczas świątecznej kolacji. Kolejną z nich są osoby z problemami z układem krążenia. Wszystko to zasługa buraków, które zawierają azotany. Te z kolei obniżają ciśnienie krwi.

Według niektórych badań, spożycie soku z buraków ma niemal natychmiastowe działanie. W ciągu zaledwie kilku godzin od wypicia płynu zaobserwowano zmniejszenie poziomu ciśnienia we krwi. Barszcz powinien być więc stałym elementem diety osób walczących z nadciśnieniem.

/ 5Barszcz czerwony - dla cukrzyków

Obraz
© 123RF

Barszcz świetnie sprawdzi się także w diecie osób chorujących na cukrzycę. Miska tej zupy zapewni nie tylko solidną porcję witamin i minerałów, ale także pomoże w obniżeniu glukozy we krwi.

Co więcej, 200 ml barszczu, czyli mniej więcej tyle, ile mieści się w klasycznej wielkości misce, to zaledwie 35 kalorii. Jedząc barszcz dostarczymy więc organizmowi niezbędne składniki odżywcze i jednocześnie nie przytyjemy.

/ 5Barszcz czerwony - na odkwaszenie organizmu

Obraz
© 123RF

Wiele osób próbuje wszelkich sposobów, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zakwaszenie organizmu może bowiem odbić się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu. Chroniczne zmęczenie, senność, a także bóle stawów i głowy to tylko niektóre z objawów zakwaszonego organizmu.

Buraki są naturalnym lekiem na zakwaszony organizm. Świetnie sprawdzą się zarówno na surowo w sałatce, jak i w postaci soku lub właśnie barszczu. Warto o tym pamiętać i zdawać sobie sprawę, że przygotowując tę zupę nie tylko kultywujemy tradycję, ale także zapewniamy sobie zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka