Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej. Usuwa złogi z zapchanych jelit

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez klasycznej sałatki jarzynowej. Miłośnicy tej potrawy dzielą się na osoby, które dodają do niej zielony groszek lub unikają tego składnika. W trosce o swoje zdrowie nie powinniśmy z niego rezygnować.

Groszek w sałatce jarzynowej wspomoże pracę jelitGroszek w sałatce jarzynowej wspomoże pracę jelit
Źródło zdjęć: © East News
Kamil S. Sikora

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Doskonale znany w naszym kraju zielony groszek jest niedojrzałą formą grochu zwyczajnego. Co ciekawe jest to jedyne warzywo strączkowe, które można spożywać na surowo. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, K witaminę z grupy B, luteinę, włókno pokarmowe, cynk, fosfor, mangan, magnez, molibden, żelazo, wapń, selen, sód oraz potas.

Dzięki obecności wielu cennych składników podnosi on odporność na infekcje wywołane przez wirusy, usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy oraz wzmacnia kondycję narządu wzroku.

Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, przez co spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju raka i redukuje nadmiar wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny.

Zielony dodatek chroni jelita

Warto dodać, że zielony groszek nie ma w sobie tłuszczu, a po zjedzeniu pozostawia na długo uczucie sytości, co zmniejsza ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Z tego względu powinny po niego sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Duża zawartość błonnika sprawia, że ten zielony dodatek do potraw przyśpiesza perystaltykę jelit, wspiera ich równowagę bakteryjną i pomaga usunąć z układu pokarmowego zalegające w nim złogi. Pomimo tego, że ma charakterystyczny słodkawy smak, bez obawy mogą go jeść diabetycy, a zwłaszcza pacjenci dotknięci cukrzycą typu 2.

Do swojej diety powinny włączyć zielony groszek również osoby chorujące na insulinooproność. Ma on bowiem niski indeks glikemiczny, a po jego spożyciu glukoza powoli uwalnia się do organizmu i nie dochodzi do wyrzutu insuliny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka