Dowiedz się, w jaki sposób zredukować wagę na stałe
Nadwaga oraz otyłość to powszechny problem dotyczący populacji na całym świecie. Głównym winowajcą jest najczęściej brak aktywności fizycznej oraz stosowanie nieodpowiedniej diety.
Regularna aktywność fizyczna
To jeden z najdoskonalszych sposobów umożliwiających redukcję masy ciała, a tym samym korzystnie działających na nasze zdrowie. Istotne jest to, aby ćwiczenia wykonywać w regularnych odstępach czasu. Na początek najlepiej zacząć od sesji 3-4 razy w tygodniu. Z czasem częstotliwość tę można zwiększyć do 6 dni w tygodniu. Nie ma znaczenia, czy wybierzemy pływanie, fitness czy też siłownię. Najważniejsze jest to, aby podjąć jakąkolwiek formę aktywności.
Racjonalna dieta
Racjonalne odżywianie w połączeniu z aktywnością fizyczną stanowi klucz do osiągnięcia zgrabnej sylwetki. To bardzo ważne, aby nie stosować drastycznych diet odchudzających oraz tych opierających się na eliminacji z codziennego jadłospisu węglowodanów czy innej grupy produktów. Istotne jest to, aby spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia w odstępach 3-4-godzinnych. Nasza dieta powinna być skomponowana z produktów węglowodanowych oraz białkowych, a także niewielkiej ilości tłuszczu. Ten ostatni składnik jest niezbędny dla prawidłowego wchłaniania się w naszym układzie pokarmowym witamin A, D, E oraz K.
Węglowodany złożone
Węglowodany są składnikiem niezbędnym do spalania tłuszczu w naszym organizmie. Istnieje błędne przekonanie, że to właśnie one odpowiadają za nadwagę oraz otyłość. W rzeczywistości stwierdzenie to dotyczy węglowodanów przetworzonych spożywanych w nadmiarze (białe pieczywo, makarony, słodycze). Racjonalne odżywianie polega na spożywaniu węglowodanów złożonych, które na długi czas zapewniają nam uczucie sytości (pieczywo razowe, makarony pełnoziarniste, inne produkty zbożowe).
Białko pochodzące z chudego mięsa
Białko jest ważnym elementem budulcowym naszego organizmu. Jego bogatym źródłem jest mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe oraz ryby. Białko w stosunkowo dużych ilościach można również znaleźć w jajach, roślinach strączkowych oraz nabiale. W diecie redukującej wagę istotne jest to, aby sięgać po produkty białkowe o niskiej zawartości tłuszczu. Z tego względu nie zaleca się spożywania wyrobów pochodzenia wieprzowego, gdyż zawierają one w sobie zbyt wiele tego składnika.
Zdrowe tłuszcze
Szkodliwie działające na nasz organizm tłuszcze utwardzone (trans) powinno się w dużym stopniu wyeliminować z diety. Znajdują się one między innymi w niektórych masłach, olejach czy kostkach rosołowych. Zamiast tego dietę warto uzupełnić o oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz cenne dla naszego zdrowia tłuszcze omega zawarte w rybach, takich jak np. łosoś.
Nabiał
Nabiał stanowi ważny element racjonalnej diety. Produkty pochodzenia mlecznego są cennym źródłem wapnia niezbędnego dla wzmocnienia naszych kości. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby spożywane przez nas produkty nabiałowe miały niską zawartość tłuszczu (np. jogurty, kefiry, maślanki, twarogi).
Błonnik
Ważnym elementem naszej diety jest błonnik. Składnik ten usprawnia procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie. Ponadto zapobiega on powstawaniu zaparć i ułatwia wypróżnianie. Niestety w naszej diecie często jest zbyt mało błonnika. W dużej ilości jest on zawarty w produktach pełnoziarnistych, takich jak pieczywo, ryże oraz makarony. Można go również znaleźć w warzywach oraz owocach (brokuły, zielony groszek, jabłka, śliwki, banan).
Wielkość porcji posiłku
Często problem nadwagi wynika z nieprawidłowych proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami oraz zbyt wielkich porcji każdego posiłku. Połowa naszego talerza obiadowego powinna być wypełniona rozmaitymi surówkami, sałatkami czy warzywawi gotowanymi na parze. Niezbędne dla naszego organizmu białko powinno być zawarte w porcji mięsa o gramaturze 100-150 gramów u kobiet oraz ok. 200 gramów u mężczyzn. Z kolei ilość węglowodanów nie powinna być większa niż 100-150 gramów. Warto jednak pamiętać o tym, że indywidualne zapotrzebowanie na białko oraz węglowodany może być inne w przypadku dwóch różnych osób. Z tego względu warto na wstępie wybrać się na konsultację do dietetyka, który oceni zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu i pomoże nam dobrać odpowiednie dla nas porcje poszczególnych produktów spożywczych.
Rezygnacja z wagi
Bardzo często osoby odchudzające się nieustannie kontrolują swoją wagę. Niestety to błąd, ponieważ w momencie podjęcia aktywności fizycznej oraz przestrzegania racjonalnej diety wskazane jest bardziej wykonywanie pomiarów obwodu ciała. Waga niekiedy spada bardzo powoli, a dzieje się tak, ponieważ wykonywane przez nas ćwiczenia powodują wzmocnienie i wzrost masy mięśni.