Drożdże piwne - charakterystyka, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, gdzie kupić
Drożdże piwne stanowią cenne źródło witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Stosowane regularnie, stymulują działanie układu immunologicznego, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do stosowania drożdży piwnych?
1. Czym są drożdże piwne?
Drożdże piwne, znane również jako drożdże piwowarskie to rodzaj jednokomórkowego, eukariotycznego oraz fermentującego grzyba, w składzie którego nie występują cukry, a jedynie białka. Na szeroką skalę wykorzystywane są w przemyśle fermentacyjnym do produkcji piwa. Producenci popularnego trunku do wytworzenia złocistego napoju używają specjalnie wyselekcjonowanych odmian. Dzięki drożdżom piwnym możliwa jest fermentacja, a także przekształcenie cukrów w alkohol i dwutlenek węgla.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Właściwości zdrowotne drożdży piwnych
Drożdże piwne wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. W ich składzie znajdziemy cenne witaminy oraz składniki mineralne spośród których warto wyróżnić: witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk, fosfor, magnez, chrom oraz selen. Substancje te wspomagają procesy metaboliczne i są łatwo przyswajalne przez organizm.
Zawarte w drożdżach piwowarskich witaminy z grupy B są związkami chemicznymi rozpuszczalnymi w wodzie. To właśnie one umożliwiają metabolizm komórek oraz produkcję erytrocytów, zwanych krwinkami czerwonymi. Usprawniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działają antynowotworowo, mają zbawienny wpływ na stan naszych włosów, skóry oraz paznokci.
3. Przeciwwskazania i środki ostrożności
Jak dotąd nie przeprowadzono wystarczających badań klinicznych, które dostarczyłyby informacji o bezpieczeństwie stosowania drożdży piwnych w okresie ciąży czy okresie laktacji. Zarówno kobiety ciężarne, jak i te karmiące piersią powinny unikać stosowania drożdży piwowarskich.
Przeciwwskazaniem do stosowania produktu jest alergia na drożdże, a także choroba Leśniowskiego-Crohna. U pacjentów z przewlekłym zapaleniem jelita grubego przyjmowanie drożdży mogłoby zaostrzyć objawy chorobowe. Wśród innych przeciwwskazań specjaliści wymieniają:
- cukrzycę - u cukrzyków drożdże mogą obniżać poziom insuliny w organizmie, wywołując hipoglikemię,
- zespół nabytego upośledzenia odporności,
- choroby nowotworowe.
Stosowanie drożdży piwnych nie jest zalecane również w przypadku pacjentów przyjmujących leki immunosupresyjne.
4. Gdzie kupić drożdże piwne?
Drożdże piwne są dostępne są zarówno na aukcjach internetowych, jak i sklepach internetowych sprawdzonych dystrybutorów. W suplementach zawierających drożdże piwowarskie gatunku Saccharomyces cerevisiae oprócz witamin z grupy B, żelaza czy składników mineralnych znajdziemy również skrobię, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, a także celulozę mikrokrystaliczną. Regularne stosowanie tabletek drożdżowych poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci, przeciwdziała powstawaniu krost i trądziku, redukuje nadmiar cellulitu.