Duże śniadanie może zapobiegać chorobom serca
Według greckich naukowców spożywanie dużego i bogatego w składniki odżywcze śniadania może pozytywnie wpływać na zdrowie twojego serca. Pierwszy posiłek powinien zawierać ok. 400 kcal.
1. Obfite śniadanie dla zdrowia serca
Badacze z Uniwersytetu z Kapodistrain w Atenach oceniali nawyki żywieniowe 2000 osób. Średnia wieku badanych to 63 lata. Zostali oni podzieleni na trzy grupy, w zależności od tego jak obfite śniadanie spożywali.
W pierwszej grupie znalazły się osoby, które jadły śniadanie wysokokaloryczne, w drugiej te, które jadły niskokaloryczny posiłek, a w trzeciej osoby, które śniadanie pomijały.
Naukowcy stwierdzili, że osoby, które jadły wysokoenergetyczne śniadanie, miały lepszy stan tętnic, niż osoby, które jadły niewiele lub wcale. Według badań spożycie co najmniej 400 kcal w godzinach porannych wiąże się z niższym poziomem gromadzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Zmiany miażdżycowe w tętnicach są przyczyną chorób układu krążenia. Prowadzą do miażdżycy, zawału serca i udaru. Mogą też przyczyniać się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
2. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia
Kierownik badania dr Sotirios Tsalamandris powiedział, że spożywanie śniadania stanowiącego ponad 20 proc. całkowitej dziennej dawki kalorycznej, może mieć dla zdrowia serca, nawet większe znaczenie, niż ogólne stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety.
W badaniu nie określono jakie konkretnie produkty powinniśmy zjadać na śniadanie. Wśród uczestników, którzy jedli najbardziej obfite śniadania dominował jednak nabiał oraz płatki owsiane i chleb.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl