Działa jak tarcza obronna. Zmniejsza ryzyko problemów ze stawami

Jak w przypadku wielu chorób, przy problemach ze stawami ogromne znaczenie ma dieta. Oto 9 produktów, które zmniejszą ryzyko rozwoju stanów zapalnych i problemów ze stawami. Potwierdzają to wyniki badań opublikowane w ''British Medical Journal''.

Rokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze stawamiRokitnik zmniejsza ryzyko problemów ze stawami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Krupka

Choroby zapalne stawów – jakie dają objawy?

Chociaż do niedawna były domeną seniorów, to choroby zapalne stawów z roku na rok są diagnozowane u coraz młodszych osób. Gdy dojdzie do ich rozwoju, pojawiają się takie objawy jak obrzęk i sztywność stawów pojawiająca się szczególnie rano, ból czy ograniczenie ich ruchomości. W okolicy stawu pojawia się również zaczerwienienie skóry, wyczuwalna jest też zwiększona ciepłota chorego miejsca.

Witamina C w walce ze stanem zapalnym stawów

Podobnie jak w przypadku wielu innych schorzeń, jednym ze sposobów zapobiegania i łagodzenia objawów zapalenia stawów, duże znaczenie ma nasza dieta. W szczególności pomocne może być spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu. Ten z kolei to naturalny składnik tkanki łącznej, który znajdziemy właśnie w chrząstkach stawów.

W jednym z badań opublikowanych w ''British Medical Journal'' stwierdzono, że spożywanie mniejszej ilości witaminy C może zwiększać ryzyko rozwoju stanu zapalnego stawów. U osób z niską podażą witaminy C ryzyko rozwoju chorób zapalnych stawów było trzykrotnie wyższe. Inne badania opublikowane w ''Medical Archives'' wykazało, że spożywanie witaminy C może pomóc osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów w łagodzeniu objawów.

Rokitnik to cenne źródło witaminy C
Rokitnik to cenne źródło witaminy C © Adobe Stock

Do produktów bogatych w witaminę C należą:

  • papryka,
  • nać pietruszki,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • guawa,
  • rokitnik,
  • dzika róża,
  • acerola,
  • śliwka kakadu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka