Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Działanie soli

Avatar placeholder
Bożena Szalko 05.09.2013 13:27
Działanie soli
Działanie soli

Sól stała się tak popularną przyprawą, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej smacznej potrawy. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że Polacy przodują w spożyciu soli – zjadamy jej 3 razy więcej niż jest zalecane, czyli 5 g. W końcu, czy wyobrażasz sobie kanapkę, zupę czy ziemniaki bez soli? Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak niezdrowa jest sól. Powoduje nadciśnienie, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

spis treści

1. Wpływ soli na organizm

Zjadamy średnio około 15 g soli na dobę. Jakie powoduje to zagrożenia? Sól przede wszystkim przetrzymuje wodę w organizmie, zapełnia tętnice i skutkuje wzrostem ciśnienia. Zmniejszenie zjadanej soli powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego, mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i aż pięciokrotnie mniejsze ryzyko śmierci z powodu tych chorób. Nadmiar soli obciąża nasze nerki, prawdopodobnie ma również wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, otyłości, cukrzycy typu II, zwiększa drażliwość systemu nerwowego, powoduje udary mózgu. Poza tym wypłukuje wapń z organizmu, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 5 g (jedna płaska łyżeczka). Wprawdzie nie ma ona żadnych składników odżywczych, ale pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego, jest składnikiem płynów tkankowych i komórkowych.

Zobacz film: "Sól kuchenna pod lupą"

2. Zawartość soli w produktach

Wydaje ci się, że solisz tylko kanapki i dania obiadowe? Myślisz, że to niewiele? A co z solą ukrytą w wielu produktach? Pamiętaj, że jest jej dużo w wysokoprzetworzonej żywności: zupach i sosach w proszku, konserwach, słonych przekąskach, kostkach rosołowych, żółtych i pleśniowych serach, słonych wędlinach i kiełbasach, kiszonkach, chipsach, orzeszkach, krakersach.

Sól kuchenna w potrawach:

  • mrożone dania gotowe – ok. 750 mg,
  • płatki zbożowe – ok. 250 mg/kubek,
  • kromka pełnoziarnistego chleba – ok. 500 mg,
  • warzywa w puszkach – ok. 730 mg/puszka kukurydzy,
  • marynaty – ok. 1 g/1 łyżeczka sosu sojowego,
  • paczkowana wędlina – ok. 600 mg w dwóch plastrach,
  • gotowe zupy w kartonie – ok. 1 g/kubek,
  • ketchup – ok. 180 mg/1 łyżeczka,
  • sos do spaghetti ze słoika – ok. 600 mg/pół kubka,
  • soki warzywne – ok. 650 mg/kubek,
  • chińskie zupki – ok. 2,5 g/porcja,
  • solone orzeszki – ok. 250 mg/30 g.

Zdrowa dieta nie powinna zawierać dużej ilości soli. Na początek należy sobie uświadomić, ile soli spożywamy i w jakich produktach jest jej najwięcej. Wtedy można spróbować ją ograniczać. Na opakowaniach wielu produktów powinno być napisane, ile jest w nich soli, jednak nie zawsze producenci zamieszczają taką informację.

Warto ograniczać żywność wysokoprzetworzoną, a potrawy gotować bez dodatku soli. Jeśli jednak nie uda nam się powstrzymać i np. zjemy jakiś fast food, to do końca dnia powinniśmy przejść na dietę niskosodową. Zdrowe odżywianie zakłada zastąpienie soli najlepiej ziołami: majerankiem, bazylią czy pietruszką. Należy również zwrócić uwagę na ilość sodu w wodzie mineralnej. Najlepsza jest ta z zawartością poniżej 100 mg sodu i 300 mg chlorków.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze