Trwa ładowanie...

EGCG – właściwości, zastosowanie, działanie i środki ostrożności

EGCG jest polifenolem odpowiedzialnym za najważniejsze właściwości zdrowotne zielonej herbaty. To związek o działaniu wielokierunkowym. Przypisuje mu się działanie antynowotworowe, odchudzające i wiele innych. Stosując go należy jednak zachować środki ostrożności. Co warto nim wiedzieć?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Co to jest EGCG?

EGCG to galusan epigallokatechiny, organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego i pochodna katechiny. Według klasyfikacji chemicznej EGCG natomiast zaliczany jest do estrów (kwas i alkohol połączone wiązaniem estrowy).

Flawonoidy to substancje występujące w roślinach, pełniące funkcję barwników, przeciwutleniaczy i insektycydów. Związek jest silnym przeciwutleniaczem, nawet 100 razy silniejszym niż witamina C.

Z tego względu jest popularnym składnikiem suplementów diety. W dużej ilości można go znaleźć w zielonej herbacie. Może stanowić nawet 1/3 jej suchej masy. Zielona herbata otrzymywana jest z liści krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które są poddane działaniu pary wodnej, a następnie suszeniu.

Liście zielonej herbaty, w odróżnieniu od czarnej, nie ulegają fermentacji, dzięki czemu posiadają więcej składników biologicznie aktywnych. W rezultacie zielone herbata jest źródłem związków polifenolowych, głównie katechin.

Zawiera też flawonoidy, kwasy fenolowe, alkaloidy purynowe (w tym kofeinę) i niewielkie ilości witamin B, C, E i K. Galusan epigalokatechiny należy do czterech głównych katechin zielonej herbaty. Jest uznawany za jej kluczowy związek aktywny, odpowiadający za większość jej prozdrowotnych właściwości.

2. Działanie i zastosowanie EGCG

Jako związek polifenolowy EGCG wykazuje udokumentowane działanie przeciwutleniające, a tym samym ochronne na komórki organizmu. Ponadto EGCG może:

  • obniżać ciśnienie krwi,
  • redukować poziom cholesterolu,
  • pomagać w utracie masy ciała, przyspiesza odchudzanie, zwiększając ilość noradrenaliny w organizmie,
  • wspierać leczenie cukrzycy,
  • służyć prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Istnieją doniesienia o pozytywnym wpływie EGCG na układ krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawie profilu lipidowego,
  • obniżać stan zapalny w przypadku problemów związanych z artrozą (bóle stawów),
  • zwiększać gęstość kości,
  • poprawiać pamięć, poprawiać funkcjonowanie mózgu, zwiększać pamięć i skupienie,
  • zapobiegać nowotworom. Zielonej herbacie przypisuje się silne właściwości antyoksydacyjne i zmniejszające ryzyko niektórych typów nowotworów,
  • zapobiegać łysieniu i stymulować wzrost włosów,
  • posiadać duży potencjał przeciwutleniający, przez co zwalcza szkodliwy nadmiar wolnych rodników,
  • zmniejszać zmęczenie,
  • redukować ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera,
  • nasilać rozkład kwasów tłuszczowych na cele energetyczne,
  • poprawiać wrażliwość na insulinę,
  • działać przeciwbakteryjnie.

Zobacz także:

3. Przeciwwskazania i środki ostrożności

Zielona herbata jest bardzo popularnym napojem na świecie, zwłaszcza w Azji. Jej prozdrowotne właściwości znane są od dawna. To tłumaczy, dlaczego tak chętnie sięgamy po suplementy diety, które ja zawierają.

Stosując je warto pamiętać, że mogą pojawić się skutki uboczne, istnieją przeciwwskazania, a i należy zachować środki ostrożności. Zielona herbata w nadmiarze może wywołać:

Choć nie udowodniono szkodliwego oraz toksycznego wpływu EGCG na organizm, trzeba pamiętać, że u osób, które przyjmują zieloną herbatę w formie najbardziej skoncentrowanych ekstraktów katechiny z zielonej herbaty istnieje podwyższone ryzyko uszkodzenia wątroby (odpowiada za to właśnie EGCG).

Mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli są przyjmowane w postaci suplementów diety, w dawce zawierającej 800 mg lub więcej EGCG na dobę. Ponadto EGCG, jak wiele innych flawonoidów/polifenoli, jest silnym inhibitorem topoizomeraz.

Podobnie działają niektóre leki chemioterapeutyczne. Związek może prowadzić do mutacji, czyli uszkodzenia DNA. Właściwość ta może odpowiadać zarówno za efekt przeciwnowotworowy, jak i działanie onkogenne w okresie życia płodowego.

Choć przypisanie szkodliwego wpływu flawonoidów na płody ludzkie budzi kontrowersje w środowisku naukowym, nie można zlekceważyć wyniku badania dowodzącego, że duże spożycie herbaty przez ciężarne może być powiązane ze wzrostem ryzyka złośliwych nowotworów mózgu u dziecka.

EGCG nie powinny stosować osoby o zdiagnozowanej nadwrażliwości na kofeinę, zaś zachowanie ostrożności zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz cierpiące z powodu przewlekłych chorób, które na stałe przyjmują leki. W powyższych przypadkach przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.