2 z 5Właściwości zdrowotne
Do celów leczniczych wykorzystywane są gałązki wraz z liśćmi oraz korzenie, które obfitują w garbniki, fitosterole, dobroczynne flawonoidy i kumaryny. Estragon dostarcza wielu witamin, głównie prowitaminę A, która chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także obniża poziom złego cholesterolu, oraz wspomagającą odporność witaminę C.
Ma działanie uspokajające, żółciopędne i rozkurczowe. Poprawia trawienie, zapobiegając wzdęciom, refluksowi czy skurczom jelit. Przygotowany na jego bazie napar sprawdzi się jako lekarstwo na nieżyt przewodu pokarmowego i nerwicę żołądka, a nalewka pomoże uporać się z chorobami układu oddechowego. Przyprawa ma również właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.
Badania nad estragonem dowiodły, że zioło zapobiega nadmiernemu wzrostowi stężenia glukozy we krwi, dlatego jest przyjazne diabetykom. Eksperci z Centrum Badań Biomedycznych w Penington wykazali natomiast, że zioło to zmniejsza ryzyko demencji, ponieważ stymuluje przepływ impulsów nerwowych w mózgu.
Pomaga ponadto pozbyć się pasożytów, głównie nicieni i tasiemców, które często występują u dzieci. Reguluje cykl menstruacyjny, a także łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.