Farfalle - przepisy, kalorie i wartości odżywcze

Farfalle rodzaj makaronu w kształcie kokardek, typowy dla dań kuchni włoskiej. Jest znany od dawna, bije rekordy popularności. Jest bardzo wdzięczny i uniwersalny: pasuje do mięs, ryb i owoców morza, a także warzyw, sosów, pesto i sałatek. Jak go podawać? Jakie ma wartości odżywcze?

Farfalle rodzaj makaronu w kształcie kokardek, typowy dla dań kuchni włoskiejFarfalle rodzaj makaronu w kształcie kokardek, typowy dla dań kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest farfalle?

Farfalle (z włoskiego także farfalline lub farfalloni) to makaron w kształcie motylków. W Polsce mówi się na niego kokardki. Uznaje się go za jeden z najstarszych i najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „motyl” (farfalla to z włoskiego „motyl”).

Jak powstaje farfalle? Do wykonania kokardek niezbędne jest radełko, które nadaje jego brzegom falisty kształt.

Ciasto na makaron trzeba rozwałkować na grubość około 2 mm, a następnie pokroić nożem na pasy o szerokości około 2–2,5 cm. Następnie należy podzielić radełkiem pasy ciasta na prostokąty o długości około 4,5–5 cm. Kiedy te lekko podeschną, każdemu prostokącikowi nadaje się kształt kokardki. Jak to zrobić?

Pyszny makaron z sosem pieczarkowym. Prosty sposób na lekki posiłek

Okazuje się, że wystarczy złożyć wzdłuż w kształt V i zacisnąć boki. Dzięki temu faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta, tworzą ozdobne wykończenie kokardki.

Można kupić klasyczne farfalle wielu producentów, jak również makaron z pełnego ziarna, w różnych kolorach i rozmiarze mini. Warto także makaron motylki przygotować samodzielnie w domu.

Makaron farfalle - przepisy

Z czym jeść makaron farfalle? Kokardki doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju sosami, zapiekankami i lekkimi sałatkami, a także mięsem i warzywami. Dobrze podawać go w towarzystwie pomidorów i sosu śmietanowego. Najlepiej, by składniki sosu nie były zbytnio rozdrobnione.

Najpopularniejsze dania z makaronem farfalle to:

  • farfalle z kurczakiem,
  • makaron farfalle z warzywami,
  • makaron farfalle z kurczakiem i warzywami,
  • farfalle ze śmietaną i grzybami,
  • farfalle z sosem śmietanowym,
  • farfalle w sosie serowym,
  • farfalle z szynką, groszkiem i suszonymi pomidorami,
  • makaron farfalle z korzeniem pietruszki i boczkiem,
  • makaron kokardki z kurczakiem i rukolą,
  • farfalle z indykiem i orzechami, rukolą i boczkiem,
  • farfalle na bulionie ziołowym,
  • farfalle z pomidorkami, rukolą i sosem serowym,
  • makaron kokardki z musem truskawkowym i śmietaną.

Aby danie z farfalle było smaczne, trzeba pamiętać o poprawnym ugotowaniu makaronu, czyli bazy i serca dania.

O czym pamiętać gotując makaron?

Jeśli chodzi o czas obróbki termicznej, bardzo ważne jest, by przestrzegać zaleceń producenta umieszczonej na opakowaniu instrukcji. Dzięki temu makaron nie będzie rozgotowany. Najlepszy jest podany al dente: lekko twardy i sprężysty.

Warto pamiętać również o zasadzie, która przewiduje litr wody na każde 100 g gotowanego makaronu.

Kalorie i wartości odżywcze makaronu kokardki

Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów. W jego skład wchodzi też białko, tłuszcze i błonnik, a także witaminy (B1, B6, PP), które nie tylko wspomagają trawienie, ale i wpływa na dobry nastrój oraz minerały (np. magnez, który pracy mózgu i serca, a i chroni przed skurczami czy uczuciem zmęczenia).

Farfalle, tak jak i inne rodzaje makaronu, dostarczają sporo skrobi i glukozy. To dlatego są tym, którzy regularnie uprawiają sport (ze względu na duży ładunek energetyczny). Makaron wpływa także na regulację poziomu cukru we krwi.

Makaron uchodzi za produkt tuczący, jednak to nie do końca prawda. Za wysoką kaloryczność dań makaronowych odpowiadają głównie dodatki, zarówno ciężkie sosy, jak i tłuste sery, śmietana oraz mięso.

Porcja suchego makaronu o wadze 100 g dostarcza średnio 350 kcal. Nie jest to mało, ale ponieważ podczas gotowania jego objętość zwiększa się prawie trzykrotnie, porcja ugotowanego makaronu o wadze 100 g zawiera tylko jedną trzecią wspomnianej puli. Porcja 100 gramów ugotowanego makaronu równa się około 120 kaloriom.

Wśród makaronów najwięcej kalorii i najwyższy indeks glikemiczny (IG) mają makarony przygotowane z jasnej, oczyszczonej mąki. Dążąc do redukcji tkanki tłuszczowej warto więc sięgać po makaron z mąki dietetycznej, którą może być np. mąka ryżowa czy mąka gryczana, orkiszowa, owsiana, a także bezglutenowa.

Warto także jeść makarony pełnoziarniste. Generalnie im mniej przetworzoną mąkę wykorzystano do produkcji, tym makaron będzie miał niższy indeks glikemiczny i będzie bardziej wartościowy pod względem odżywczym. Najmniejsze IG posiadają makarony razowe ugotowane al dente.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka