Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Feta na rukoli po grecku

Avatar placeholder
06.10.2014 10:50
Feta na rukoli po grecku
Feta na rukoli po grecku (Zdjęcie sera fety / Shutterstock)

Kolejną przystawką wegetariańską jest feta na rukoli po grecku. Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki:

  • paczka fety
  • pół paczki rukoli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
  • 2 słodkie papryki czerwone.

Potrzebne składniki do sporządzenia sosu:

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • ostra musztarda.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wykonanie sosu: dokładnie wymieszać 7 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki ostrej musztardy.

Sposób przygotowania przekąski: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy koniecznie umyć warzywa, a z papryki usunąć gniazda nasienne, które nadają gorzki smak.

Po wcześniejszym rozgrzaniu piekarnika do 250 stopni, wstawiamy paprykę i zapiekamy ok. 20 minut. Po przestudzeniu zdejmujemy z niej skórkę, po czym kroimy w paski. Ser feta kroimy na grube plastry lub duże kostki, które panierujemy w jajku, bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Rukolę myjemy i suszymy, a następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem. Na talerzach układamy kolejno rukolę, ser i paprykę.

Przystawki wegetariańskie charakteryzują się różnorodnością stosowanych produktów i bogactwem kolorów. Dzięki nim można urozmaicić swoją dietę, zaskoczyć partnera czy znajomych zarówno na typowym domowym obiedzie, jak i uroczystej kolacji. Zaproponowane przystawki wegetariańskie nie dość, że są proste w wykonaniu, to zawierają produkty bogate w witaminy, sole mineralne i aminokwasy, niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze