Feta na rukoli po grecku
Kolejną przystawką wegetariańską jest feta na rukoli po grecku. Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki:
- paczka fety
- pół paczki rukoli
- 2 jajka
- bułka tarta
- masło do smażenia
- 2 słodkie papryki czerwone.
Potrzebne składniki do sporządzenia sosu:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- ostra musztarda.
Wykonanie sosu: dokładnie wymieszać 7 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki ostrej musztardy.
Sposób przygotowania przekąski: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy koniecznie umyć warzywa, a z papryki usunąć gniazda nasienne, które nadają gorzki smak.
Po wcześniejszym rozgrzaniu piekarnika do 250 stopni, wstawiamy paprykę i zapiekamy ok. 20 minut. Po przestudzeniu zdejmujemy z niej skórkę, po czym kroimy w paski. Ser feta kroimy na grube plastry lub duże kostki, które panierujemy w jajku, bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Rukolę myjemy i suszymy, a następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem. Na talerzach układamy kolejno rukolę, ser i paprykę.
Przystawki wegetariańskie charakteryzują się różnorodnością stosowanych produktów i bogactwem kolorów. Dzięki nim można urozmaicić swoją dietę, zaskoczyć partnera czy znajomych zarówno na typowym domowym obiedzie, jak i uroczystej kolacji. Zaproponowane przystawki wegetariańskie nie dość, że są proste w wykonaniu, to zawierają produkty bogate w witaminy, sole mineralne i aminokwasy, niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu.
Smacznego!