Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm.

Kolorowa wartość flawonoidówKolorowa wartość flawonoidów

Likopen w profilaktyce raka

Likopen jest silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego czy płuc. Zapobiega również chorobom serca, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie. Aby likopen był efektywniej przyswajalny przez organizm, powinien być spożywany z dodatkiem tłuszczu. Można to uzyskać przez dodawanie np. oleju roślinnego do spaghetti przyrządzonego z sosem pomidorowym.

Likopenu nie powinno zabraknąć przede wszystkim w diecie osób starszych. Jego źródłem są sosy pomidorowe, keczup, świeże pomidory i czerwone owoce, takie jak np. arbuz. Jeśli zdecydujemy się na niezdrowy fast food, na przykład porcję frytek, zmniejszymy wagę naszego „żywieniowego przestępstwa” przez dodanie kilku łyżeczek keczupu.

Luteina na wzrok

Związki te wchodzą w skład tzw. plamki żółtej, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Luteina i zeaksantyna działają jak „tarcza ochronna” przed szkodliwym promieniowaniem UV. Zapobiegają degeneracji plamki żółtej, są również antyoksydantami. Do dobrych źródeł tych składników zaliczamy kapustę, jarmuż, szpinak oraz brukiew.

Kwercetyna pomaga zwalczyć przeziębienie, ogranicza stan zapalny, zmniejsza obrzęki, tłumi reakcje alergiczne. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Badania wykazały, że może przyczyniać się do zahamowania rozrostu nowotworowego. Poza tym – podobnie jak rutyna – działa wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Znajdziesz ją w cebuli, szalotce, czosnku, porze, jabłkach, czerwonym winie oraz herbacie.

Właściwości czosnku

Czosnek zawiera substancję o nazwie allicyna. Może przyczynić się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi, ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Wykazuje także działanie przeciwutleniające. Codzienna porcja czosnku może uchronić nas przed infekcjami i przeziębieniem.

Substancja nazywana ajoene, zawarta w czosnku, wykazuje działanie hipotensyjne. Oznacza to, że przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Ajoene wpływa pozytywnie na pracę serca i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Dzięki temu redukuje ryzyko miażdżycy tętnic.

Ostrożność powinny zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, gdyż czosnek jest ciężkostrawny. Niektórzy ludzie mogą wykazywać objawy alergii na ten składnik diety.

Podobnie czujność powinny zachować osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, gdyż skumulowany efekt czosnku i leków może doprowadzić do wystąpienia krwawień. Jeśli stosujemy wyżej wymienione leki i rozważamy włączenie czosnku do diety, zasięgnijmy porady lekarskiej.

Antocyjany dla oczu

Do grupy flawonoidów zalicza się też antocyjany nadające niebieską barwę śliwkom, jagodom, winogronom, czy czarnej borówce. Chronią one nasz organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników – wykazują działanie antyoksydacyjne. Zapobiegają także ślepocie nocnej i degeneracji plamki żółtej.

Resveratrol na cholesterol

O francuskim paradoksie słyszeliśmy nie raz. Związany jest on z faktem, że pomimo niezdrowego stylu życia Francuzi dożywają późnej starości w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu. Jednym ze „złych” nawyków Francuzów jest spożywanie dużych ilości alkoholu.

Okazuje się, że wcale nie jest to taki zły nawyk, gdyż w chętnie wypijanym przez nich czerwonym winie zawarta jest substancja o nazwie resveratrol, która obniża stężenie cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów i hamuje rozrost komórek nowotworowych.

Działa także ochronnie na serce i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Pamiętajmy jednak o umiarze w spożywaniu wina. Alkohol jest także źródłem kilokalorii (1 g to 7 kcal), a łatwo się zapomnieć.

Źródła

  1. Iwanow K., Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Liczmy witaminy w diecie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3810-1
  2. Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7
  3. Kowal-Gierczak B., Lamer-Zarawska E., Niedworok J. Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-3401-1
  4. Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka