Francuskie lody waniliowe - składniki i sposób przygotowania
Jeśli chodzi o desery, panuje przekonanie, że w Europie niepodzielnie króluje w przepisach Francja. Kto nie jadł nigdy francuskiego ciasta lub deserów z koziego mleka, powinien to szybko nadrobić. Podobnie jest z powyższym przepisem na waniliowe lody. Jeśli mamy ochotę na chwilę orzeźwienia lub ochłody, możemy spróbować własnych sił w przygotowaniu lodów.
Składniki:
- 2 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki śmietany kremówki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 128 kcal |
Białko | 1,43 g |
Węglowodany | 14,74 g |
Tłuszcze | 7,01 g |
Przygotowanie:
W misce ubij jajka na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodaj ostrożnie cukier i nadal ubijaj do momentu, aż składniki całkowicie się wymieszają. Wlej powoli śmietanę, mleko i wanilię. Najpierw ubijaj trzepaczką – gdy już składniki się złączą, możesz skorzystać z miksera. Gdy otrzymasz gęsty, puszysty i sztywny produkt, przenieś go do pojemniczka i wsadź na kilka godzin do zamrażalnika.
Komentarz:
Przygotowanie lodów w domu ma tę zaletę, że wiemy, z czego lody będą się składać – nie ma w nich żadnych barwników ani aromatów. Typowe francuskie waniliowe lody mogą stać się pysznym, domowym deserem w twojej kuchni!