Trwa ładowanie...

GIS wycofuje hamburgery produkowane przez Konspol Holding. W produkcie wykryto groźne bakterie

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
09.07.2020 08:20
GIS ostrzega przed spożyciem partii hamburgerów produkowanych przez Konspol Holding
GIS ostrzega przed spożyciem partii hamburgerów produkowanych przez Konspol Holding (GIS)

Uwaga na produkty: "Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy" oraz "Hamburger drobiowy" produkowane przez Konspol Holding. Podczas kontroli w kilku próbkach żywności wykryto bakterie Listeria monocytogenes, które są groźne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i osób o obniżonej odporności.

1. W hamburgerach stwierdzono obecność bakterii

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem dwóch rodzajów hamburgerów produkowanych przez Konspol. Podczas rutynowej kontroli przeprowadzanej przez Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto bakterie Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu badanych próbek hamburgera drobiowego i w jednej z pięciu - w przypadku hamburgera drobiowo-wieprzowego.

Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:

Produkt – Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g

Zobacz film: "Co oznacza piana na wodzie w czasie gotowania zupy?"
  • Numer partii: 276/VI
  • Termin przydatności do spożycia: 16.07.2020
  • Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

Produkt – Hamburger drobiowy, 300 g

  • Numer partii: 294/VI
  • Termin przydatności do spożycia: 20.07.2020
  • Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

Dodatkowo producent podjął decyzję o wycofaniu produktu Hamburger drobiowy, 1,5 kg, numer partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.

Producent wycofał już ze sklepów partie produktów, które mogą być zainfekowane bakteriami i zaapelował do konsumentów o niespożywanie wskazanych hamburgerów, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. Firma przeprowadziła dezynfekcję zakładu oraz rozpoczęła dodatkowe badania produktów, linii technologicznych i pracowników w kierunku bakterii Listeria monocytogenes.

"Prosimy konsumentów, którzy mogą mieć te produkty w domu o ich wyrzucenie lub zwrot do punktu, w którym zostały zakupione. Dokładamy wszelkich starań, aby dostarczać bezpieczne, wysokiej jakości produkty, a zdrowie oraz bezpieczeństwo naszych klientów jest dla nas od 40 lat priorytetem - dlatego niezwłocznie podjęliśmy wszelkie działania, aby te partie produktu wycofać ze sprzedaży" - to fragment komunikatu wystosowanego przez Konspol Holding do klientów.

2. Spożycie zakażonych produktów grozi listeriozą

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Do zakażenia dochodzi przez spożycie skażonej żywności lub przez bezpośredni kontakt z odchodami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia. Listerioza jest groźna przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

U osób starszych i z obniżoną odpornością może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. W przypadku kobiet w ciąży zakażenie jest bardzo groźne dla płodu, może prowadzić do jego obumarcia lub wywołać poronienie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze