Popularny produkt znika z obrotu. Wykryto w nim groźną toksynę
Główna Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu kilku rodzajów makaronów pełnoziarnistych z obrotu na terenie naszego kraju. Okazało się, że podczas produkcji wykorzystano substancję, która szkodliwie wpływa na zdrowie człowieka.
1. Wycofanie makaronu
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły stwierdzić wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
"Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie" - informuje GIS.
2. Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producentem makaronu jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. Producent powiadomił swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.