Trwa ładowanie...

Popularny produkt znika z obrotu. Wykryto w nim groźną toksynę

 Katarzyna Gałązkiewicz
15.09.2022 08:12
GIS wycofuje makaron. Wykryto w nim substancję toksyczną
GIS wycofuje makaron. Wykryto w nim substancję toksyczną (Getty Images)

Główna Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu kilku rodzajów makaronów pełnoziarnistych z obrotu na terenie naszego kraju. Okazało się, że podczas produkcji wykorzystano substancję, która szkodliwie wpływa na zdrowie człowieka.

spis treści

1. Wycofanie makaronu

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły stwierdzić wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

"Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie" - informuje GIS.

GIS wycofuje makaron
GIS wycofuje makaron (GIS)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,

  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024

Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,

  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024

Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,

  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024

Producentem makaronu jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. Producent powiadomił swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze