Trwa ładowanie...

GIS wycofuje partie drobiu z Biedronki. Wykryto w nich bakterie Salmonelli

GIS wycofuje partie drobiu z Biedronki. Wykryto w nich bakterie Salmonelli
GIS wycofuje partie drobiu z Biedronki. Wykryto w nich bakterie Salmonelli (East News)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii drobiu ze względu na wykrycie bakterii Salmonelli. Mięso pochodzi z popularnej sieci sklepów Biedronka.

spis treści

1. GIS wycofuje partie drobiu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu drobiu, a konkretnie partii świeżej ćwiartki kurczaka oraz świeżego filetu z piersi kurczaka, wyprodukowanych dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli właściciela sieci dyskontów Biedronka.

Producentem jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie "DROBEX" Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Z badań przeprowadzonych przez Przedsiębiorstwo Drobiarskie "DROBEX" Sp. z o.o. wynika, że w tuszach drobiowych wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis. Z tuszek wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.

"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - poinformował GIS.

GIS wycofuje drób z Biedronki
GIS wycofuje drób z Biedronki (East News)

2. Szczegóły wycofania

Jak informuje GIS, wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.

Produkty wycofane z Biedronki z powodu Salmonelli:

  • świeża Ćwiartka Vacum - nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 10.04.2022
  • świeży filet z piersi kurczaka map - nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 11.04.2022

GIS przestrzega przed spożywaniem produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze