GIS wycofuje znane produkty rybne. Wykryto w nich szkodliwą substancję
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu m.in. filetów z makreli, filetów śledziowych w sosach i szprotek. Wyrobów nie wolno spożywać, ponieważ wykryto w nich substancję szkodliwą dla zdrowia.
1. Wycofanie popularnych produktów rybnych
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu niektórych partii wyrobów rybnych ze względu na wykrycie w nich tlenku etylenu. Produkty można znaleźć m.in. w takich sklepach jak Selgros, Frisko, Leclerc. Producent poinformował, że wyroby rybne zostały wyprodukowane i wprowadzone do obrotu, zanim producent uzyskał informację o zanieczyszczeniu surowca.
Chodzi o produkty:
- Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar Z06,
- Filety śledziowe w sosie pomidorowym z papryką 170g King Oscar K16,
- Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16,
- Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K16,
- Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K24,
- Filety śledziowe w sosie pomidorowym 170 g MK K16,
- Filety śledziowe w sosie pomidorowym 170 g MK K24,
- Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar Z06,
- Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16,
- Śledź w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16.
Na stronie GIS-u dostępne są szczegółowe dane dotyczące daty przydatności do spożycia ww. produktów.
2. Tlenek etylu niedozwolony w Europie
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym wycofaniu kolejnych partii wyrobów rybnych firmy THAI UNION POLAND sp. z o.o., 84-250 Gniewino, Strzebielinko 22 ze względu na zanieczyszczenie tlenkiem etylenu jednego ze składników" - czytamy na stronie GIS-u.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl