GIS wydał ostrzeżenie. Odkryli to w partii kiełbasy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii surowej kiełbasy produkowanej przez firmę Łuków. Podczas kontroli w badanych próbkach produktu wykryto obecność bakterii salmonelli. Zakażenie może być bardzo groźne, zwłaszcza dla osób starszych i pacjentów z osłabioną odpornością.
1. W jednej z pięciu próbek wykryto bakterie salmonelli
GIS w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili produkt "Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska". Okazało się, że podczas kontroli prowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną w jednej z pięciu badanych próbek wykryto obecność pałeczek salmonelli - to bakterie wywołujące chorobę zakaźną. Do rozwoju salmonellozy może dojść m.in. w wyniku spożycia surowego lub niedogotowanego mięsa, jaj, a także produktów na ich bazie, jak majonez, czy lody.
Poniżej szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków,
Numer partii: 05 9,
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023 r.,
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
2. GIS ostrzega konsumentów
Sanepid w wydanym komunikacie ostrzega klientów, przed spożyciem tej kiełbasy. Może to doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w oświadczeniu GIS.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. Jak informuje Sanepid, producent, po informacji o wykryciu bakterii salmonelli, natychmiast uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
3. Jakie są objawy salmonelli?
Objawy Salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po sześciu godzinach do nawet dziesięciu dni od zjedzenia skażonego produktu. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl