- dr Krystyna Pogoń
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Grzaniec – niedoceniony napój rozgrzewający
Kiedyś było wyrafinowanym, drogim napojem na europejskich stołach, ale już Rzymianie znali kilka sposobów na przygotowywanie grzanego wina. Dziś umila nam chłodne zimowe wieczory. Można je kupić w barze, pubie, restauracji, ale najlepiej smakuje przygotowane w zaciszu domowego ogniska z ulubionych produktów. Chociaż pamiętamy o jego odprężających i rozgrzewających właściwościach, zapominamy, że grzaniec ma ich znacznie więcej.
Leczy przeziębienie i katar
Grzane wino z dodatkiem miodu potrafi zdziałać cuda. To wszystko zasługa gorącego alkoholu i naturalnego antybiotyku, którym jest miód. Stosowany w medycynie naturalnej złoty nektar wykazuje wysokie właściwości antybakteryjne, dzięki czemu potrafi zabić niektóre bakterie lepiej niż antybiotyki. Dodatkowo, kiedy jest podgrzany, świetnie radzi sobie z zaparciami i poprawia przemianę materii.
Ułatwianie zasypiania
Grzane wino z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia, wypite przed pójściem do łóżka, znacznie ułatwi zasypianie. Gorący alkohol rozluźni mięśnie, cynamon znany ze swoich właściwości antydepresyjnych poprawi nastrój, a kardamon – jedna z najdroższych przypraw świata – zapobiegnie męczącym nudnościom czy wzdęciom.
Opóźnianie procesów starzenia się
Dzięki odpowiednim szczepom winogron czerwone wino jest pełne antyoksydantów, które zdecydowanie opóźniają proces starzenia się komórek. To nie wszystko – te same składniki oddziałują korzystnie na układ krwionośny – pobudzają krążenie oraz zmniejszają ilość cholesterolu we krwi.
Niwelowanie nieprzyjemnego oddechu
Dzięki dodaniu korzennych przypraw, takich jak imbir czy goździki, oraz owoców cytrusowych, grzane wino pozbawi nas nieprzyjemnego zapachu z ust. Imbir doskonale dba o jamę ustną, odświeża, dezynfekuje i zabija zarazki odpowiedzialne za brzydki zapach z ust. Podobnie jak goździki, nazywane naturalnymi cukierkami, które zwalczają nieprzyjemny oddech.
Moc ukryta w składnikach
Wartość grzańca będzie podyktowana tym, jakie przyprawy dodamy - czy będą to rozluźniające i uspokajające dodatki, takie jak goździk i wanilia, czy raczej składniki pobudzające, takie jak imbir i cynamon. Warto ograniczyć ilość cukru w grzańcu, aby nie zmienić napoju w bombę kaloryczną. Lepiej dosłodzić wino miodem - pamiętajmy, żeby zrobić to, gdy płyn nieco ostygnie. W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości lecznicze.