Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne

Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości grzyby shiitake, a dokładniej twardniki japońskie, stały się azjatyckim symbolem długowieczności. Chińczycy stosują je w celach leczniczych od ponad 6 tys. lat.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie grzybów / Shutterstock

/ 5Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego

Grzyby shiitake pomagają chronić organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi (włączając miażdżycę). Wpływają również na obniżenie cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Ponadto korzystnie wpływają na ciśnienie krwi i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic.

/ 5Przeciwutleniacze

Obraz
© Zdjęcie grzybów / Shutterstock

Shiitake są świetnym źródłem trzech kluczowych dla zdrowia minerałów, które mają właściwości przeciwutleniające: manganu, selenu i cynku. Te antyoksydanty pomagają również utrzymać serce w dobrej kondycji: obniżają stres oksydacyjny, który w postaci przewlekłej może prowadzić do niedrożności tętnicy oraz problemów z naczyniami krwionośnymi.

/ 5Żelazo

Obraz
© Zdjęcie grzybów / Shutterstock

Twardnik japoński od dawna znany jest z wysokiej zawartości żelaza. Może to być szczególnie ważne dla osób, które nie jedzą mięsa. W 100 gramach surowych grzybów shiitake znajduje się 0,41 mg żelaza (i jedynie 34 kalorie).

/ 5Właściwości antynowotworowe

Obraz
© Zdjęcie grzybów / Shutterstock

Ekstrakt z grzybów shiitake jest stosowany w profilaktyce raka. Zawdzięczamy to substancji o nazwie lentinan. Związek ten nie tylko hamuje rozwój raka, ale przyczynia się także do regresji i aktywnego zwalczania guzów. Te pozytywne skutki wynikają z wyjątkowo skutecznego stymulowania układu odpornościowego człowieka.

/ 5Na co zwracać uwagę

Obraz
© Zdjęcie dania / Shutterstock

Jeśli kupujesz świeże grzyby, wybieraj te, które są twarde, mięsiste i o równomiernej powierzchni. Pomarszczone okazy z mokrymi, lepkimi plamami lepiej omijać. Należy przechowywać je w lodówce w papierowej torbie, zapewniając dopływ powietrza. Zachowają świeżość przez około tydzień. Suszone grzyby należy trzymać w zamykanym opakowaniu, w zamrażarce lub lodówce, co sprawi, że będą przydatne do użycia przez okres nawet do pół roku.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka