Herbata z pieprzem. Dlaczego warto ją pić?
Pieprz to przyprawa, która może świetnie wpływać na nasze zdrowie. Jedną z jej właściwości jest m.in. pobudzanie procesu przemiany materii.
Dodanie pieprzu do herbaty to dość nietypowe zwyczaj, ale łatwo przyzwyczaisz się do smaku tego naparu.
Jeśli będziesz regularnie sięgać po rozgrzewający napój z tym składnikiem szybko docenisz zdrowotne korzyści, które przyniesie on dla twojego organizmu.
Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.
Herbata z pieprzem - działanie
Dlaczego warto sięgnąć po herbatę z pieprzem?
To świetne rozwiązanie zwłaszcza w chłodne dni. Herbata z pieprzem idealnie rozgrzewa organizm.
Pomaga zwalczać stany zapalne.
Łagodzi bóle brzucha.
Wspiera organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych.
Pomaga w odchudzaniu
Pieprz jest przyprawą dość powszechnie stosowaną w polskiej kuchni. Niewielu zdaje sobie sprawę z jgo walorów.
Prozdrowotne właściwości pieprzu wynikają przede wszystkim z zawartości piperyny. To substancja, która odpowiada m.in. za pobudzanie procesów trawiennych. Jej stosowanie może przede wszystkim zapobiegać powstawaniu wzdęć.
Regularne sięganie po tę przyprawę wspomaga procesy odchudzania. Piperyna ułatwia też wchłanianie niektórych witamin z grupy B i selenu.
Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.
Sposób na przeziębienie
Pieprzna herbata jest doskonałym sposobem na wzmocnienie odporność. Tu również jej walory wynikają z obecności piperyny, która nadaje przyprawie charakterystyczny ostry smak i zapach. Ale to nie wszystko.
Piperyna jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i niszczy wolne rodniki.
To oznacza, że warto po nią sięgnąć już przy pierwszych objawach przeziębienia.
Przepis na pikantny napój
Możesz po prostu dodać pieprz do swojej ulubionej herbaty i rozkoszować się rozgrzewającym napojem.
Mamy też specjalną propozycję połączenia napoju z innymi dodatkami, przez co herbata wzmocni swoje przeciwzapalne działanie.
Przepis:
- torebka lub łyżeczka herbaty,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka miodu,
- kawałek imbiru,
- plasterek cytryny.
Herbatę najlepiej spożyć od razu po zaparzeniu.
Jaką herbatę wybrać?
W kulturach wschodu zwyczaj picia herbaty z pieprzem jest dość powszechny. Rodzaj herbaty nie ma znaczenia, może być i zielona i czarna. Liczy się połączenie gorącego naparu z ostrą przyprawą.
Napój świetnie sprawdzi się w wietrzne i zimne dni. Od razu po wypiciu poczujesz się dużo lepiej, gdyż idealnie cię rozgrzeje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl