Ich czerwoną odmianę kupisz w dyskoncie za 10 zł. Jakie właściwości mają czerwone banany?
Banany są jednym z najczęściej jedzonych owoców na świecie. Nic dziwnego – to wyjątkowo zdrowy owoc, zawierający aż 11 minerałów, 6 witamin i dużo błonnika. Ponieważ w większości składa się z węglowodanów, zapewnia natychmiastową dawkę energii i utrzymuje ją przez dłuższy czas.
Większość z nas zna jedynie żółtą odmianę bananów, niewiele wiedząc o bananach czerwonych. Warto dowiedzieć się o nich więcej szczególnie, że teraz kupisz je w popularnym dyskoncie już za 10 zł.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej o tym, co się stanie, gdy każdego dnia będziesz jeść cebulę
Zobacz także: Co się dzieje, gdy rak atakuje organizm?
Bogate źródło błonnika
Czerwone banany są bogatym źródłem błonnika, a produkty spożywcze zawierające ten składnik odżywczy mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowej pracy jelit. To dlatego jedzenie czerwonych bananów poleca się zwłaszcza osobom z przewlekłymi problemami gastrycznymi, takimi jak zaparcia, niestrawność czy wzdęcia.
Jeden czerwony banan zawiera 4 g błonnika, co stanowi aż 16 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Duża ilość błonnika, dzięki któremu szybciej pozbywamy się złogów zalegających w jelitach sprawia, że jedzenie czerwonych bananów polecane jest także osobom na diecie odchudzającej.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej o potasie
Zobacz także: Szczególnie niebezpieczne. Objawy raka, które mężczyźni najczęściej ignorują
Dbanie o kości
Czerwone banany są bogate w potas, który jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Potas zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych oraz rozwojowi chorób serca i nowotworów. Pomaga również w retencji wapnia, co poprawia zdrowie kości.
Z tego powodu w diecie dzieci i seniorów czerwone banany powinny zagościć na stałe. U małych dzieci duża ilość wapnia jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu kości. U seniorów natomiast suplementacja zapobiega m.in. osteoporozie.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat hemoglobiny
Zobacz także: Przez tydzień codziennie piła sok z buraków. Jak efekty?
Poprawa wyników krwi
Czerwone banany są bogate w witaminy i antyoksydanty, które pomagają zwiększyć ilość hemoglobiny, a co za tym idzie – jakość krwi płynącej w organizmie. Znajdująca się w bananach witamina B6 jest niezbędna do metabolizmu czerwonych krwinek i tworzenia hemoglobiny. Wspomaga też wytwarzanie przeciwciał i utrzymanie układu odpornościowego w dobrej kondycji.
Jeden czerwony banan zaspokaja nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, której niedobór prowadzi do niedokrwistości. Jeśli więc cierpisz na anemię, każdego dnia powinieneś spożywać 2-3 czerwone banany.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat produktów, które są głównymi winowajcami zgagi
Złagodzenie zgagi
Czerwone banany mają działanie zobojętniające kwas, dlatego jeśli cierpisz na długotrwałą, uciążliwą zgagę, czerwony banan może cię od niej uwolnić.
Aby na dobre pożegnać się z przykrymi objawami niestrawności, jedz czerwonego banana każdego dnia przez co najmniej miesiąc. Potem sięgaj po niego zawsze, gdy tylko poczujesz, że problem znowu się pojawia.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, dlaczego nie można lekceważyć siwych włosów
Zobacz także: O czym mogą świadczyć siniaki na ciele?
Redukcja stres i podnoszenie poziomu energii
Banany są ogromnym źródłem potasu, który będąc na odpowiednim poziomie, stabilizuje bicie serca i kontroluje ilość wody w organizmie. W stresujących okresach naszego życia, zapasy potasu w organizmie ulegają szybszemu wyczerpaniu. Regularne spożywanie czerwonych bananów jest szybką metodą na uzupełnienie jego braków, bez konieczności suplementacji lekami.
Czerwone banany zawierają 3 rodzaje naturalnych cukrów – glukozę, fruktozę i sacharozę. W połączeniu z błonnikiem, te 3 cukry niemal natychmiast podnoszą poziom energii. W dodatku białko tryptofanowe obecne w czerwonym bananie, jest przekształcane w serotoninę, o której wiadomo, że odkrywa istotną rolę w poprawie nastroju i potrzebie relaksu.