Trwa ładowanie...

Idealna propozycja dla wegan na śniadanie

Avatar placeholder
27.06.2019 17:12
wegańskie śniadanie
wegańskie śniadanie (istock)

Wegetarian i wegan przybywa, nie tylko ze względów etycznych i ekologicznych, ale także zdrowotnych! Światowe organizacje żywieniowe, między innymi Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne oświadczyło, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa na każdym etapie życia, łącznie z okresem ciąży, laktacji oraz okresami wzmożonego wysiłku fizycznego.

Odpowiednie zbilansowanie ma tutaj kluczowe znaczenie. Wegetarianie i weganie muszą zwrócić szczególną uwagę na spożycie tłuszczów w swojej diecie.

Tłuszcz powinien stanowić od 20 do 35 proc. wartości energetycznej diety dorosłego człowieka. Nie bez znaczenia jest rodzaj tłuszczu, jaki dostarczamy do organizmu w ramach jadłospisu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych w diecie wegańskiej raczej nie stanowi niebezpieczeństwa, gdyż ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, np. tłuste gatunki i części mięsa, a także pełnotłusty nabiał.

Większym zagrożeniem zdrowotnym są tłuszcze trans, które powstają podczas produkcji żywności wysoko przetworzonej: słodyczy, przekąsek itd. Przyczyniają się one do nasilenia stanu zapalnego w organizmie, mogą więc być wegańskie, ale już niekoniecznie zdrowe.

Zdecydowaną większość tłuszczów, jakich potrzebuje organizm to tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Problemem w diecie wegańskiej może być niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby i owoce morza. Z tego względu szczególnie ważny jest odpowiedni dobór tłuszczy roślinnych, takich, jak siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy a także produkty oparte na tłuszczach roślinnych, na przykład dobre margaryny.

Receptura Śniadaniowej Wege została oparta na wysokiej jakości olejach. Jest ona źródłem kwasów omega-3 oraz witamin A,D i E. Śniadaniowa Wege nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, co potwierdza Europejski znak jakości V-Label VEGAN.

Zaletą tego produktu jest wyjątkowy, pełny smak, który doda wyrazu każdej kanapce i dopełni każdy rodzaj pieczywa.

Śniadaniowa Wege nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jest rekomendowana także osobom nietolerującym laktozy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze