IG – w których produktach jest najniższy?

Piękny wygląd i szczupła sylwetka to wymagania współczesnego świata. Bez nich czujemy się nieatrakcyjni, więc robimy wszystko, aby osiągnąć zadowalające rezultaty. Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po diety i głodówki. Czasem jednak to nie pragnienie szczupłej sylwetki prowadzi do zmiany diety, tylko chory organizm, który wymaga odpowiedniego wsparcia. Jest nim dieta Montignaca, składająca się wyłącznie z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

IG – w których produktach jest najniższy?IG – w których produktach jest najniższy?
Źródło zdjęć: © Ilustracja / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem informującym o tym, jak reaguje organizm po spożyciu danego produktu – dokładnie chodzi o to, jak produkt spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Dlaczego indeks glikemiczny jest tak ważny?

Ponieważ nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że węglowodany o tej samej ilości cukru mogą różnie wpływać na stężenie glukozy w naszym organizmie. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki i gwałtowny wzrost glukozy we krwi, natomiast te o niskim nie powodują wzrostu lub jest on niewielki.

Wyjściową do obliczenia indeksu glikemicznego danego produktu jest to, w jakim stopniu zawarta w nim glukoza jest wchłaniana do organizmu – jeśli wchłania się w całości to IG wynosi 100.

Cukier w organizmie

Regulowanie poziomu cukru w organizmie jest ważne zwłaszcza dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Cukry pochodzące ze składników spożywanych w ciągu dnia są głównym źródłem energii organizmu i powinny ją zaspokajać w 50–65 proc. Najlepiej gdy zapotrzebowanie na energię jest pokryte przez zastosowanie węglowodanów złożonych, które są zdrowsze dla organizmu.

Zanim jednak węglowodany zostaną wchłonięte, są spalane na glukozę, która wchłania się do krwi. W przypadku węglowodanów złożonych, które znajdują się w produktach o niskim indeksie glikemicznym, wchłaniana glukoza jest przyswajana bardzo powoli w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, z których glukoza wchłania się natychmiast po ich spożyciu, przez co jej stężenie we krwi podnosi się gwałtownie.

To z kolei wpływa na szybką reakcję trzustki i natychmiastowy wyrzut insuliny do organizmu.

Działanie indeksu glikemicznego

Indeks glikemiczny, w zależności od tego, w jakim stopniu z danego produktu jest wchłaniana glukoza, został podzielony na 3 grupy. Do pierwzej należą produkty o niskim indeksie glikemicznym, z których glukoza jest wchłaniana maksymalnie w 55 proc.

Produkty o średnim IG to druga grupa. Znajdują się w niej produkty z wchłanianiem glukozy w przedziale między 55 - 69 proc. Ostatnia grupa to produkty o wysokim IG z wchłanialnością glukozy przekraczającą 70 proc. Warto wiedzieć, że w przypadku niektórych produktów wartość indeksu glikemicznego może się zmieniać.

Zależy to np. od tego czy został poddany obróbce termicznej – produkty gotowane mają przeważnie wyższy IG. W przypadku owoców wahania wynikają ze stopnia dojrzałości owocu oraz tego, czy jest jedzony na surowo.

Niski indeks glikemiczny

Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna być przestrzegana przede wszystkim przez soby zmagające się z wahaniami poziomu cukru w organizmie. W każdym z 5 spożywanych w ciągu dnia posiłków podstawę powinien stanowić składnik o niskim IG.

Mogą to  być rośliny strączkowe (z wyjątkiem bobu), niemal wszystkie warzywa z wyłączeniem pasternaku, pieczonych ziemniaków, brukwi, buraków i dyni, a także owoce. Chcąc trzymać się niskiego indeksu glikemicznego, lepiej zrezygnować z bardzo słodkich owoców takich jak arbuz, banany, ananasy czy rodzynki, ponieważ ich IG jest średni bądź wysoki.

Nie martwiąc się o poziom cukru we krwi, możemy włączyć do diety suszone przyprawy, warzywa liściaste, cebulę, oliwki, grzyby, fasolkę szparagową, orzechy, wiśnie, jagody, cytrusy, czosnek, dziki ryż, suszone pomidory oraz truskawki i żurawinę.

Pamiętajmy, że niektóre produkty mogą zmieniać swój IG po ich przetworzeniu, dlatego zawsze lepiej sprawdzić, jak wygląda indeks surowej marchewki, a jak zmieni się po jej ugotowaniu.

Warto wiedzieć, że dieta opierająca się na niskim indeksie glikemicznym nie jest przeznaczona tylko dla osób z wahaniami cukru we krwi, ale także tych, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów. Powolne uwalnianie glukozy do krwi sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni i nie podjadamy między posiłkami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka