Ile jest mięsa w mięsie? Niedługo wszyscy będziemy jeść tylko mięso z laboratorium

Soczysty średniowysmażony stek, kiełbaska z grilla czy żeberka w winie – na samą myśl cieknie wam ślinka? Już niebawem tego typu potrawy staną się prawdziwym rarytasem, dostępnym tylko dla nielicznych, na specjalne zamówienie i to za spore pieniądze. To wyniki raportu amerykańskiej firmy konsultingowej AT Kearney, która twierdzi, że w 2040 r. większość dostępnego w sklepach mięsa nie będzie pochodzenia zwierzęcego.

Mięso w diecieMięso w diecie

MIĘSO? TYLKO DLA WYBRANYCH!

Co powiecie na kiełbaskę z tofu, burgera z otrębów czy schabowego z boczniaka? To potrawy, które już niebawem na stałe wpiszą się do naszego codziennego jadłospisu. Jak twierdzi AT Kearney w ciągu najbliższych 21 lat jedną czwartą spożywanego przez ludzi mięsa zastąpią produkty pochodzenia roślinnego, jedynie wyglądem i smakiem przypominające tradycyjne mięso. Co więcej, kolejne 35 proc. mięsnego asortymentu stanowić będzie sztuczne mięso hodowane w laboratoriach.

Zdaniem wspomnianej firmy, która przeprowadziła "mięsny raport" oparty głównie na rozmowach z ekspertami, takie zmiany w żywieniu ludzkości spowodowane będą ochroną środowiska oraz aspektami zdrowotnymi.

- Przejście na dietę wegetariańską i wegańską to proces, który już się rozpoczął i jest nieunikniony. Wielu konsumentów już teraz zmniejsza spożycie mięsa w wyniku większej świadomości i z powodów ideologicznych związanych z dbaniem o środowisko i zwierzęta – tłumaczy Carsten Gerhardt, partner AT Kearney.

- Zatwardziałych mięsożerców być może pocieszy fakt, że w przyszłości nadal będą mogli cieszyć się smakiem mięsa, ale bez tak ogromnych kosztów ponoszonych na rzecz planety – dodaje, przypuszczając jednocześnie, że mięso z hodowli laboratoryjnej stanie się znaczących czynnikiem w rozwiązaniu problemu zmian klimatycznych czy głodu na świecie.

KONIEC ZABIJANIA W IMIĘ GŁODU

Zdaniem twórców raportu przyszłość konsumpcji mięsa nie będzie zależeć od martwych zwierząt, tak jak jest dzisiaj. Co prawda na ten moment sztuczne mięso "hodowane" jest w laboratoriach eksperymentalnie, a cena kilograma waha się w granicach 20 tys. dolarów, ale eksperci przewidują znaczny rozwój tego rodzaju produkcji w ciągu najbliższych lat. AT Kearney zauważa, że produkcja tradycyjnego mięsa stanie się w przyszłości nieefektywna w żywieniu rosnącej populacji. - To tylko kwestia czasu, gdy nowatorskie wegańskie zamienniki oraz mięso z laboratoriów zajmą miejsce konwencjonalnego mięsa i zdobędą przewagę na rynku – dodają twórcy raportu.

Tezę tę potwierdza Rosie Wardle z Jeremy Coller Foundation – organizacji charytatywnej zajmującej się zrównoważoną produkcją żywności.

- Przejście z tradycyjnej konsumpcji białka na bardziej zrównoważoną już jest w toku – mówi. - To zjawisko napędzają sami konsumenci, inwestorzy i przedsiębiorcy. Interesują się tym bardzo także inwestorzy, a nawet topowi producenci mięsa – dodaje i zapewnia, że prognozy wynikające z raportu AT Kearney mogą być niedoszacowane. Wiele bowiem firm już pracuje nad mięsem, które nie będzie pochodziło z tradycyjnych hodowli, bez konieczności zabijania zwierząt. Produkty te nie są dostępne w sklepach, ale firmy w pracę nad nimi zainwestowały już łącznie ponad miliard dolarów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka