Iluzja Dolboeuf'a - na czym polega?

Rozmiar talerza wpływa na to, ile jesteśmy w stanie zjeść. Badania wykazują, że mamy tendencję do nakładania sobie mniejszych porcji na małe talerze i większych na duże. Co jeszcze warunkuje nasze zachowanie związane z odżywianiem? Kolor naczynia, na którym jemy posiłek.

Obiad na talerzuObiad na talerzu
Źródło zdjęć: © 123RF

Iluzja Dolboeuf'a - co to takiego?

Wielkość naczynia decyduje o tym, jaką porcję dania sobie nałożymy, a tym samym, ile zjemy.

Zjawisko to przedstawił Joseph Delboeuf, który odkrył, że to samo ciemne koło umieszczone w jasnych kołach o różnej wielkości, odbierane jest w inny sposób. Chodzi o kontrast - złudzenie optyczne, które polega na ocenianiu wielkości przedmiotu/posiłku poprzez porównanie go z otoczeniem.

Badania opublikowane w „Journal of Consumer Research” dowodzą, że iluzja Dolboeuf'a może być idealnym sposobem zmniejszenia wielkości spożywanych porcji. W eksperymencie przeprowadzonym na 200 osobach w wieku 18-39 lat, uczestnikom rozdano naczynia różnej wielkości. Osoby, które otrzymały większe talerze, nakładały na nie znacznie okazalsze porcje jedzenia, a tym samy zjadali więcej niż niż ci, którzy otrzymali mniejsze naczynia.

Obecnie zjawisko to wykorzystuje się u osób z nadwagą przy wprowadzeniu w ich życie diet redukcyjnych. Ponadto, stosuje się je także w leczeniu osób cierpiących na zaburzenia odżywiania, jak bulimia czy anoreksja.

Inny badacz, Brian Wansink sugeruje, że ilość zjadanego w kinie popcornu nie zależy od nas, a od wielkości pudełka, w którym prażona kukurydza się znajduje. Naukowiec  przeprowadził eksperyment oczywiście na widzach w kinie. Rozdano im darmowe pudełko popcornu. Część z nich otrzymała większe opakowania, a pozostali mniejsze. Wszyscy też dostali napój.

Okazało się, że widzowie, którzy jedli produkt z dużych pudełek spożyli 53 proc. popcornu więcej niż ci, którzy konsumowali go z opakowań mniejszych.

Kolor także ma znaczenie na porcje posiłku

Wykazano także, że talerz, z którego korzystamy podczas posiłku, powinien być skontrastowany kolorystycznie z produktami, które się na nim znajdują. Jeśli bowiem zwiększymy ten kontrast, to nałożymy sobie o 20 proc. mniej jedzenia, niż jakbyśmy używali naczyń w kolorze zbliżonym do barwy dania.

Zaleca się więc jedzenia potraw różnorodnych kolorystycznie. Skoro jemy oczami, to połączmy buraczki z ziemniakami, sałatą czy ogórkiem, a wtedy zjemy mniej. Porcja będzie wydawać się nam większa z uwagi na widoczny kontrast.

Opisane zjawisko iluzji wykorzystywane jest przez producentów w reklamach produktów spożywczych, restauracjach i barach. Specjaliści do spraw marketingu doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak wielkość i kolor wpływa na psychikę człowieka. Dlatego też przed nałożeniem posiłku miejmy na uwadze opisane badania. Pamiętajmy, że to co widzimy, wpływa na to ile zjemy.

Chcesz schudnąć? Używaj małych talerzy i dbaj o to, by kolor talerza był skontrastowany z daniem. Co jeszcze możesz zrobić? Zwróć uwagę, aby pomiędzy naczyniem a jego otoczeniem, czyli np. stołem, na którym jesz również był zauważalny kontrast.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka