Te produkty powinny być na talerzu razem
Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.
Pomidory i oliwa z oliwek
W pomidorach znajdują się korzystne dla zdrowia karotenoidy oraz silny przeciwutleniacz – likopen.
Warto jednak pamiętać o tym, że te składniki te rozpuszczalne w tłuszczach i organizm może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów dodamy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Poza tym, ta grupa olejów sprzyja obniżeniu ciśnienia, poziomu cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed chorobami nowotworowymi.
Szpinak i cytryna
Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przed spożyciem tego produktu warto skropić go odrobiną soku z cytryny. Sok ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym.
Ryby i curry
Wszyscy doskonale wiemy, że ryby stanowią źródło dobrych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Mogą one przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Przyrządzając dania rybne, warto doprawić je odrobiną curry. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antyrakowe.
Mieszanka owoców
W owocach znajdują się rozmaite przeciwutleniacze, które mogą wzmocnić mechanizm obronny organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Sałatka owocowa to doskonały sposób na zwiększenie wartości odżywczych pochodzących z owoców.