Imbir chroni przed nowotworem prostaty!
Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za afrodyzjak. Najnowsze badania wskazują, że spożywanie imbiru zapobiega nowotworowi gruczołu krokowego.
1. Rak prostaty a imbir
Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u mężczyzn. Na świecie średnio co 2,4 minuty osoba płci męskiej zapada na to schorzenie. Nowotwór gruczołu krokowego rozwija się bardzo wolno (20-30 lat). W związku z tym w zapobieganiu jego występowania ogromną rolę odgrywa profilaktyka, w tym właściwy sposób odżywiania.
Najnowsze badania donoszą, że spożywanie imbiru chroni przed rozwojem raka prostaty oraz wspomaga proces leczenia. Kłącze imbiru zawiera wiele bioaktywnych związków – polifenoli. Ich właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że ekstrakt z imbiru usuwa wolne rodniki, których nadmiar w organizmie jest przyczyną licznych schorzeń oraz procesu nowotworzenia. Ponadto właściwości przeciwzapalne imbiru wspomagają leczenie wielu chorób, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. Wyniki badań wskazują, że ekstrakt z imbiru nie tylko zapobiega wystąpieniu raka prostaty, ale również wspomaga procesy leczenia. Aktywne związki występujące w imbirze powodują apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych oraz zapobiegają podziałom komórkowym, w wyniku czego nowotwór nie zwiększa swojej objętości oraz nie występują przerzuty do innych narządów. Przeprowadzone doświadczenie na myszach z nowotworem prostaty wykazało, że spożywanie ekstraktu imbiru w ilości 300 mg/dobę spowodowało zmniejszenie objętości guza o ponad 50%. Co więcej, ekstrakt z imbiru w przeciwieństwie do leków przeciwnowotworowych nie powoduje toksycznego działania wobec szybko dzielących się komórek organizmu (komórek szpiku kostnego, komórek układu pokarmowego).
2. Imbir w diecie
Imbir jako przyprawa stosowany jest od 2,5 tysiąca lat ze względu na charakterystyczny, ostry, lekko cytrynowy aromat oraz ostry smak. Kłącze imbiru w niektórych państwach (Indie, Tajlandia) wykorzystywane jest jako niezastąpiony składnik wielu potraw oraz napojów. Tam jego spożycie wynosi około 10 gramów na dobę. Imbir jest rośliną znaną z właściwości leczniczych. Często jest stosowany w zaburzeniach trawienia, w tym przy niestrawności, nudnościach, wymiotach, a także zapaleniu błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto przeciwdziała biegunkom. Surowy imbir dodaje świeżości produktom o mało wyraźnym smaku (owoce morza, kaczka, wieprzowina). Z kolei mielone kłącze imbiru będzie doskonałym składnikiem potraw słodkich – sałatek owocowych, ciasteczek, a także pieczonych jabłek. Dodatek imbiru do potraw oraz napojów sprawia, że stają się łatwiej strawne i nie powodują wzdęć oraz uczucia pełności. W okresie jesienno-zimowym warto dodawać imbir do gorących napojów, zwłaszcza po spacerze oraz podczas przeziębienia i grypy, ponieważ świetnie rozgrzewa organizm, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przyspiesza powrót do zdrowia. Natomiast jako dodatek do chłodnych napojów działa orzeźwiająco.
Przeprowadzone badania wykazują, że nie tylko warzywa i owoce przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, ale także przyprawy, a wśród nich imbir. Kłącze imbiru nie tylko wykazuje działanie przeciwnowotworowe wobec raka prostaty, ale także piersi, układu pokarmowego oraz oddechowego.