- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jagoda kamczacka – owoc doskonały
Ciemnoniebieska skórka, słodki, ale kwaskowaty miąższ i mnóstwo antyoksydantów. Jagoda kamczacka robi na świecie zawrotną karierę.
Inaczej jest w Polsce. Tutaj jest mało znana, a Polacy zamiast korzystać z dobrodziejstwa tego owocu, eksportują go na potęgę.
Tymczasem jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Nowy polski hit eksportowy?
Jak podaje Puls Biznesu, Polska jest światowym potentatem na rynku eksportu owoców jagodowych. Ich zbiory, w zależności od roku, kształtują się na poziomie 500-600 tysięcy ton.
Największy udział mają tutaj truskawki i porzeczki, chociaż uprawa tych drugich z roku na rok staje się coraz mniej opłacalna. Dużą rolę odgrywa także uprawa malin, borówek, agrestu i aronii.
W tych statystykach brakuje jagody kamczackiej, jednak w branży sadowniczej mówi się o niej coraz więcej.
Jagoda pełna zdrowia
W Polsce jagoda kamczacka nie jest dobrze znana. Choć jest łatwa w uprawie, nie cieszy się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.
Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy oraz witamina C.
Niewielkich rozmiarów ciemnoniebieskie owoce zawierają także antocyjany, epikatechiny i kwasy organiczne.
Moce lecznicze
Po pierwsze, na uwagę w jagodzie kamczackiej zasługują polifenole. Ich zawartość jest na tyle duża, że w znacznym stopniu mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.
Po drugie, bogactwo antocyjanów korzystnie wpływa na profil lipidowy, co przekładać się może na utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Oprócz tego antocyjany mogą wspomagać leczenie chorób oczu. To dzięki właściwościom, poprzez które owe substancje zmniejszają kruchość naczyń włosowatych, usprawniają przepuszczalność nabłonka, sprawiają, że oko lepiej adaptuje się do widzenia w warunkach zapadającego zmierzchu.
Walczy z nowotworami
Jagoda kamczacka to sprzymierzeniec w walce z chorobą naszych czasów – nowotworami. Antocyjany w niej zawarte bardzo skutecznie powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych.
Jak zaznaczają specjaliści, antocyjany blokują zdolności komórek do patologicznego nowotworzenia.
Rutyna działa wspomagająco na naczynia krwionośne i we współpracy z kolagenem eliminuje oznaki starzenia skóry.
Pomaga przy infekcjach
Niewielki, niebieski owoc jagody kamczackiej znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Zdadzą one egzamin również przy leczeniu zatruć metalami ciężkimi i łagodzeniu przebiegu schorzeń układu krwionośnego.
Warto jednak pamiętać, że najwięcej cennych składników jest w skórce jagody, a nie w jej słodkawym miąższu.
Natomiast sok z owoców jagody kamczackiej pomoże wyleczyć wrzody, liszaje, nieżyty gardła, zapalenia dziąseł. Działa wspomagająco podczas anginy.
Dojrzałe owoce jagody kamczackiej nadają się nie tylko do jedzenia na świeżo. Doskonale smakują przygotowane z nich dżemy, soki i konfitury. Można je mrozić, wykonywać z nich susz i nalewki. Nadają się także na letnie desery: kisiel, ciasta, lody i sorbety.