Jagoda kamczacka – owoc doskonały

Ciemnoniebieska skórka, słodki, ale kwaskowaty miąższ i mnóstwo antyoksydantów. Jagoda kamczacka robi na świecie zawrotną karierę.

Inaczej jest w Polsce. Tutaj jest mało znana, a Polacy zamiast korzystać z dobrodziejstwa tego owocu, eksportują go na potęgę.

Tymczasem jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf
Ewa Rycerz

/ 5Nowy polski hit eksportowy?

Jak podaje Puls Biznesu, Polska jest światowym potentatem na rynku eksportu owoców jagodowych. Ich zbiory, w zależności od roku, kształtują się na poziomie 500-600 tysięcy ton.

Największy udział mają tutaj truskawki i porzeczki, chociaż uprawa tych drugich z roku na rok staje się coraz mniej opłacalna. Dużą rolę odgrywa także uprawa malin, borówek, agrestu i aronii.

W tych statystykach brakuje jagody kamczackiej, jednak w branży sadowniczej mówi się o niej coraz więcej.

/ 5Jagoda pełna zdrowia

Obraz
© Źródło: 123rf

W Polsce jagoda kamczacka nie jest dobrze znana. Choć jest łatwa w uprawie, nie cieszy się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.

Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy oraz witamina C.

Niewielkich rozmiarów ciemnoniebieskie owoce zawierają także antocyjany, epikatechiny i kwasy organiczne.

/ 5Moce lecznicze

Obraz
© Źródło: 123rf

Po pierwsze, na uwagę w jagodzie kamczackiej zasługują polifenole. Ich zawartość jest na tyle duża, że w znacznym stopniu mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.

Po drugie, bogactwo antocyjanów korzystnie wpływa na profil lipidowy, co przekładać się może na utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

Oprócz tego antocyjany mogą wspomagać leczenie chorób oczu. To dzięki właściwościom, poprzez które owe substancje zmniejszają kruchość naczyń włosowatych, usprawniają przepuszczalność nabłonka, sprawiają, że oko lepiej adaptuje się do widzenia w warunkach zapadającego zmierzchu.

/ 5Walczy z nowotworami

Obraz
© Źródło: 123rf

Jagoda kamczacka to sprzymierzeniec w walce z chorobą naszych czasów – nowotworami. Antocyjany w niej zawarte bardzo skutecznie powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych.

Jak zaznaczają specjaliści, antocyjany blokują zdolności komórek do patologicznego nowotworzenia.

Rutyna działa wspomagająco na naczynia krwionośne i we współpracy z kolagenem eliminuje oznaki starzenia skóry.

/ 5Pomaga przy infekcjach

Obraz
© Źródło: 123rf

Niewielki, niebieski owoc jagody kamczackiej znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Zdadzą one egzamin również przy leczeniu zatruć metalami ciężkimi i łagodzeniu przebiegu schorzeń układu krwionośnego.

Warto jednak pamiętać, że najwięcej cennych składników jest w skórce jagody, a nie w jej słodkawym miąższu.

Natomiast sok z owoców jagody kamczackiej pomoże wyleczyć wrzody, liszaje, nieżyty gardła, zapalenia dziąseł. Działa wspomagająco podczas anginy.

Dojrzałe owoce jagody kamczackiej nadają się nie tylko do jedzenia na świeżo. Doskonale smakują przygotowane z nich dżemy, soki i konfitury. Można je mrozić, wykonywać z nich susz i nalewki. Nadają się także na letnie desery: kisiel, ciasta, lody i sorbety.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka