Jajka na śniadanie. Zobacz, dlaczego warto jeść je każdego dnia

Jajka przez lata nie cieszyły się dobrą sławą. Obwiniano je o wzrost poziomu cholesterolu i niekorzystny wpływ na zdrowie. Dziś wiemy, że to nieprawda, a jajka na śniadanie możemy jeść nawet codziennie.

Na śniadanie najlepiej zjeść jajka na twardo Na śniadanie najlepiej zjeść jajka na twardo
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Jajka na śniadanie to dobry wybór

Jedno jajko ugotowane na twardo ma ok. 70 kcal. Jest doskonałym źródłem białka, lecytyny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D, E, K i witamin z grupy B, a także wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Żółtko jaja zawiera przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, a także chronią przed chorobami serca, udarem i niektórymi nowotworami.

Osoba zdrowa, z prawidłowym poziomem cholesterolu, może bez obaw jeść jedno jajko dziennie, najlepiej na śniadanie. Zjedzenie jajka zapewni nam uczucie sytości w pierwszej połowie dnia.

Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?

Badania naukowe na temat jaj

W 2013 roku w ''European Journal of Nutrition'' opublikowano badania na temat korzyści jedzenia jajek na śniadanie. Naukowcy podzielili na mniejsze grupy 30 mężczyzn. Każda grupa jadła na śniadanie określony rodzaj pożywienia: jajka na toście, płatki kukurydziane z mlekiem albo rogalika i sok pomarańczowy. Po tygodniu okazało się, że badani, którzy jedli jajka na śniadanie dłużej czuli się nasyceni, zjadali też mniejsze porcje obiadu i kolacji w porównaniu do innych badanych.

Naukowcy przekonują również, że jedzenie jednego jajka dziennie nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

Jak jeść jajka na śniadanie?

Najlepszym wyborem na śniadanie jest jajko na miękko lub na twardo. Jeśli lubimy jajecznicę, lepiej usmażyć ją na odrobinie masła i podać ze świeżymi warzywami. Jajecznica z boczkiem nie będzie już taka zdrowa. Jeśli rano mamy więcej czasu, możemy przygotować omlet, jajka w koszulkach lub zapiekane.

Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, problemy z sercem lub chorują na cukrzycę typu 2, powinny ograniczyć ogólne spożycie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i cholesterol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka