Kupiłeś? Absolutnie nie jedz. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący wycofania partii jaj, w której wykryto obecność pałeczki Salmonella. Nie wolno ich jeść.
1. Jajka wycofane ze sklepów
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu" - czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak podkreśla GIS, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Wydany komunikat dotyczy produktu o nazwie "Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L" pochodzące z numeru partii 22.09.2024, wyprodukowane przez Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie (ul. Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700).
Wyżej wymieniona partia została oznaczona terminem przydatności do spożycia upływającym 22.09.2024 i kodem kreskowym 5 987463 142650.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS.
2. Jak uniknąć salmonelli?
Podstawowym środkiem profilaktyki przeciwko zakażeniom bakterią salmonelli jest przestrzeganie zasad higieny i odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych.
Warto także przypomnieć, że do rozwoju bakterii może dojść na skutek ponownego zamrażania uprzednio rozmrożonej żywności, zwłaszcza mięsa czy nabiału. Surowe mięso, ryby i jaja należy zawsze przechowywać oddzielnie od jedzenia gotowego do spożycia.
Istotne jest także nabywanie tego typu produktów ze sprawdzonych źródeł objętych kontrolami, które, w przypadku wykrycia nieprawidłowości, poinformują o nich odpowiednie organy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski