Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin? (WIDEO)

Brokuły są pełne składników odżywczychBrokuły są pełne składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy zdobyć je w bardzo prosty sposób, ponieważ są dostępne niemal w każdym sklepie. Możemy je dodawać do obiadów czy sałatek. Czy wiesz, jak je przygotowywać, by nie straciły swoich cennych wartości odżywczych?

Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym zaprezentujemy sposoby, w jakie można przyrządzać brokuły. Okazuje się bowiem, że warzywa te mogą być podawane w bardzo różny sposób. Możemy je ugotować na wodzie albo na parze, usmażyć albo po prostu zjeść na surowo. W przypadku każdej z tych metod ważne są jednak pewne zasady, dzięki którym brokuł zachowa maksymalną ilość swojego smaku i nie utraci składników odżywczych.

A właściwości zdrowotnych brokuły mają naprawdę dużo. Przede wszystkim, są one źródłem witaminy C tak ważnej dla naszego organizmu. Aby nie stracić ważnych składników mineralnych, brokuły powinny być nie tylko odpowiednio przyrządzone, ale też właściwie przygotowane. Ważne są tu takie szczegóły jak czas przygotowania, termin ważności czy kolor. Już na etapie doboru warzywa w sklepie możemy sprawdzić czy jest ono świeże i zdrowe.

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?

Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo na temat przyrządzania brokułów. Od tego momentu już nigdy nie spojrzycie na to warzywo w ten sam sposób, a jego odpowiednie przygotowanie okaże się bardzo proste.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka