Jak karmić swoje ciało, by cieszyć się dobrym zdrowiem?
Nie zawsze jedząc to, co jest zdrowe, dobrze się czujemy – w końcu każdy organizm jest inny. Poza tym produkt, który wzmacnia serce, może zaszkodzić nerkom. Jedno jest pewne: od tego, co znajduje się na naszym talerzu w dużej mierze zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się, jak karmić swoje ciało, aby nie cierpieć na żadne dolegliwości.
1. Produkty, które wzmacniają zdrowie
Aby żyć w zgodzie z własnym organizmem, należy dostarczać mu produktów, które nie będą powodować bólu czy złej pracy narządów. W tym celu warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, jak dany pokarm działa na nasze ciało.
2. Oczy
Podczas II wojny światowej brytyjscy lotnicy, aby wyostrzyć swój wzrok, każdego dnia jedli dżem z czarnych jagód. Dziś wiemy, że ciemne owoce, takie jak właśnie jagody czy borówki, to moc flawonoidów, które chronią przed kruchością naczyń krwionośnych w oku oraz uelastyczniają ich ściany. Ponadto dotleniają komórki siatkówki i zapewniają ostrość widzenia po zmroku. Co jeszcze pozytywnie wpływa na nasze oczy?
Zielony groszek, kapusta, brokuły, szpinak – koniecznie powinny znaleźć się w naszej diecie latem, ponieważ zawierają naturalne filtry UV, które chronią nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem. Ponadto w zielonych warzywach znajdziemy dużo antyoksydantów, które poprawiają pracę plamki żółtej.
Marchew, kukurydza, dynia, morele, brzoskwinie i melon zawierają dużo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.
Do produktów, które pogarszają wzrok należą mięso i wędliny – niestety, ich nadmiar powoduje zakwaszenie organizmu, co sprawia, że cenne składniki z pożywienia nie są dobrze wchłaniane do organizmu. Ponadto bogata w mięso dieta sprzyja zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).
3. Serce
Jest wiele produktów żywieniowych, które w naturalny sposób wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Należy do nich czosnek, który najlepiej zjadać zaraz po rozgnieceniu – wówczas zawiera najwięcej cennych dla organizmu substancji.
Ponadto najzdrowsze pożywienie dla serca to: łosoś, pomidory, soja, orzechy, migdały, aronia, miód i daktyle, które działają podobnie jak aspiryna i rozrzedzają krew, chroniąc przed zawałem.
Są jednak produkty, na które serce reaguje bardzo negatywnie. Z diety powinniśmy wyeliminować margarynę w kostce, która zawiera dużo tłuszczów trans.
4. Drogi moczowe
Przy problemach z drogami moczowymi warto jeść żurawinę, która w naturalny sposób wzmacnia pracę dróg moczowych i nerek. Owoc ten zawiera antyoksydanty, które chronią nasze narządy przed bakteriami i infekcjami intymnymi. Panie powinny pić sok z żurawiny zwłaszcza w okresie letnim, kiedy nietrudno o zapalenie pęcherza czy inną dolegliwość związaną z układem moczowym.
Ponadto warto włączyć do diety pomarańcze – to moc cytrynianów, które stanowią naturalną ochronę przed rozwojem kamicy nerkowej. Wszystko dzięki temu, że przeciwdziałają pojawieniu się kryształków szczawianu wapnia czy kwasu moczowego, a to z nich później tworzą się kamienie w nerkach.
Pamiętajmy także o brzoskwiniach – sezon na nie zaraz się zaczyna i powinniśmy wykorzystać go w maksymalny sposób. Szczególnie wdzięczne będą za to nasze nerki, ponieważ brzoskwinie działają moczopędnie.
Lubisz mizerię ze świeżego ogórka albo sałatkę z selera? Zupę przyprawiasz natką pietruszki? To dobrze, ponieważ warzywa te rozcieńczają kwas moczowy, dzięki czemu w naturalny sposób chronią przed odkładaniem się złogów w drogach moczowych.
W nadmiarze szkodzą:
Mięso i nabiał – chociaż białko to podstawowy budulec naszego organizmu, to w nadmiarze szkodzi nerkom. Stąd też naukowcy i dietetycy przestrzegają, by nie stosować takich diet, jak np. popularna dieta Dukana.
Sól i konserwanty – sól zatrzymuje wodę w organizmie, a to prosta droga do odkładania się złogów w drogach moczowych. Dodatkowo konserwanty podnoszą ciśnienie krwi, co uszkadza naczynia krwionośne w nerkach. Dlatego zamiast nich dodawaj do potraw suszone zioła (zwłaszcza koper, natkę pietruszki, oregano, bazylię) i przyprawy.
Rabarbar, botwinka, szpinak i szczaw – bardzo zdrowe warzywa, których niestety nie lubią nasze nerki. Wszystko przez szczawiany, które sprzyjają tworzeniu się kamieni w nerkach. Pamiętajmy, aby spożywać je z umiarem.
5. Kości i stawy
Zdrowie kości i stawów zapewnisz sobie spożywając jeżyny, które w naturalny sposób zapobiegają osteoporozie oraz szprotki, sardynki i śledzie - obfitują w wapń, fosfor i witaminę D3. Warto także włączyć do swojej diety siemię lniane, które zawiera witaminę E i inne przeciwutleniacze wzmacniające układ ruchu.
Kości i stawy nie lubią podobnych produktów co nerki – a więc tych warzyw, które obfitują w szczawiany: rabarbaru, szpinaku, botwinki i szczawiu. Niestety, ale utrudniają one wchłanianie wapnia w organizmie. Stąd też osoby starsze powinny ograniczyć je w swojej diecie.