Jak kupić najlepszego arbuza? Poznaj proste triki
Arbuz to idealny owoc na lato. W ponad 90 proc. składa się z wody, jest niskokaloryczny i zdrowy.
Jest bogaty w antyoksydanty: likopen, luteinę, zeaksantynę, beta-karoten i kryptoksantynę. Związki te pełnią bardzo ważne funkcje: neutralizują wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo na nasze komórki i chronią przed rozwojem nowotworów.
To niejedyne zalety tego owocu. Arbuz działa też moczopędnie, dlatego poleca się go przy infekcjach dróg moczowych i chorobach nerek.
Jest idealny dla osób na diecie, ponieważ wspomaga przemianę materii.
Jeśli zdarza ci się kupować owoce, które nie mają smaku, a ich miąższ nie wygląda apetycznie, zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak wybrać najlepszego arbuza.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zdrowszy niż łosoś. Nie kumuluje w sobie rakotwórczej rtęci
Kolor skórki
Pierwszym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest skórka arbuza. Powinna być ciemnozielona, bez przebarwień. Wyjątkiem jest miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi. Im bardziej żółta skórka w tej części, tym lepiej.
Oznacza to, że owoc dłużej przebywał na polu i jest dojrzalszy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wygląd skórki
Kolor to niejedyny wyznacznik świadczący o dojrzałości arbuza. Warto też zwrócić uwagę na ogólny wygląd powierzchni owocu. Skórka powinna być jędrna i twarda. Miękkie miejsca mogą świadczyć o tym, że arbuz nie jest już pierwszej świeżości.
Nie przejmuj się zbytnio zgrubieniami na powierzchni skórki. Ich obecność nie wpływa na smak.
Ciekawostka: nie tylko wnętrze arbuza jest jadalne. Wykorzystywać możemy też wewnętrzną, zieloną część owocu. Znajdziemy w niej łatwo przyswajalny błonnik, potas i cytrulinę.
Ten ostatni składnik pomaga tworzyć w naszym organizmie argininę, która pomaga obniżać ciśnienie krwi, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega zmęczeniu i przyśpiesza gojenie ran.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Waga owocu
Najlepiej wybierać arbuzy średniej wielkości. Te małe mogą być jeszcze nie w pełni dojrzałe, a te bardzo duże - przejrzałe.
Przed kupieniem arbuza zważ go w dłoni. Powinien być cięższy niż by to sugerował jego rozmiar. Arbuzy zawierają dużo wody. Te lekkie będą mało soczyste i niesmaczne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Opukaj owoc
Opukiwanie owocu to powszechna praktyka. Ten prosty test pomoże sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały. Odgłos powinien być głuchy, podobny do tego wydawanego przez bębenek.
Nie jesteś pewien, jaki dźwięk jest właściwy? Jeśli jesteś posiadaczem smartfona, możesz ściągnąć aplikację, która na podstawie dźwięku pomoże ci określić dojrzałość owocu.
Zajrzyj do wnętrza
Jeśli kupujesz pokrojnego arbuza, dokładnie obejrzyj jego wnętrze. Miąższ powinien być intensywnie czerwony, z widocznymi czarnymi pestkami.
Środek nie powinien być zbyt twardy, bo to świadczy o niedojrzałości owocu.
Jeśli zauważysz, że miąższ jest suchy i się rozwarstwia, zrezygnuj z zakupu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Kolor skórki ma znaczenie dla zdrowia