Jak obniżyć cholesterol? - tłuszcze w diecie, omega-3, przyprawy w diecie

Dieta antycholesterolowa powinna być zdrowa i urozmaicona. Bardzo ważne jest to, co jadamy na co dzień. Dbanie o swoje serce to nie chwilowe zmiany nawyków, ale stała odpowiednia dieta.

Jak obniżyć cholesterol? Spożywaj produkty bogate w kwasy omega-3Jak obniżyć cholesterol? Spożywaj produkty bogate w kwasy omega-3
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa: daBinsi / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Sercu służy miedź, potas, magnez i selen. Świetnie wpływają na nie tłuszcze omega-3 i antyoksydanty. Jak obniżyć cholesterol? Co więc jeść, by przysłużyć się swojemu sercu? Ryby, warzywa i owoce oraz oliwę z oliwek.

Właściwości diety antycholesterolowej

Dieta antycholesterolowa nie zakłada całkowitej eliminacji tłuszczów tak jak pewnie wielu myśli. Tłuszcze są nam potrzebne. Są materiałem budulcowym i źródłem energii. Uczestniczą w produkcji np. hormonów, wspierają układ odpornościowy i umożliwiają przenikanie do wnętrza komórek witamin A, D, E, K.

Ponadto brak tłuszczów w diecie powoduje podwyższanie złego cholesterolu LDL i obniżanie dobrego HDL LDL powoduje rozwój miażdżycy, a HDL oczyszcza tętnice z blaszek miażdżycowych. Poza tym niektóre tłuszcze pomagają w walce z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą. Jak więc jest z tymi tłuszczami?

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Jak obniżyć cholesterol? Piramida zdrowego żywienia mówi, że tłuszcz nie powinien dostarczać więcej niż 30 proc. dziennej dawki kalorii. Poza tym ważne są proporcje pomiędzy różnymi rodzajami tłuszczów. Tłuszcze jednonienasycone zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, obniżają poziom LDL.

Tym samym chronią nasze serce przed chorobą niedokrwienną i miażdżycą tętnic. Prawdopodobnie podnoszą poziom dobrego HDL i zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy są źródłem jednonienasyconych tłuszczów.

Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ochronie serca

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to właśnie kwasy omega-3. Pełnią one rolę ochronną dla serca. Jak obniżyć cholesterol? Odpowiedź jest prosta - stosować dietę antycholesterolową, która takie kwasy zawiera.

Jak działają? Zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co powoduje, że blaszki cholesterolu nie mogą przywierać do ścianek naczyń krwionośnych i tworzyć zatorów. Obniżają poziom całkowitego cholesterolu, trójglicerydów i LDL.

Źródłem kwasów omega-3, które pomagają obniżyć cholesterol, są ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledzie, halibut. Zdrowa dieta obniżająca cholesterol powinna zakładać zjadanie co najmniej 2 porcji ryb w tygodniu, a najlepiej dziennie zjeść około 100 g śledzia czy innej ryby. Wtedy dostarczymy około 1 g kwasów omega-3 naszemu organizmowi. Wielonienasycone tłuszcze znajdują się również w olejach i ziarnach roślinnych.

Jednak gdy naukowcy odkryli, że zmniejszają one nie tylko poziom całkowitego cholesterolu, ale również poziom dobrego HDL, to straciły one na popularności. Nie oznacza to jednak, że powinny być całkowicie wyeliminowane z diety. Ich źródłem są oleje kukurydziane, słonecznikowe, sojowe oraz zielone warzywa – jarmuż, kapusta włoska, szpinak. Gdy pytasz, jak obniżyć choelsterol, wprowadź te produkty do swojej diety.

Zdrowa dieta antycholesterolowa ogranicza kwasy tłuszczowe nasycone, czyli te pochodzenia zwierzęcego. Podnoszą one poziom całkowitego cholesterolu oraz złego LDL, wpływają niekorzystnie na krzepliwość krwi.

Kwasy tłuszczowe trans są szczególnie niebezpieczne. Znajdują się w twardych margarynach, chipsach i gotowych wyrobach cukierniczych. Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć swój cholesterol, unikaj tych produktów! Podnoszą poziom LDL i obniżają HDL.

Dobór odpowiednich przypraw i dodatków

Dieta antycholesterolowa eliminuje spożywanie soli i tłustych dodatków do potraw. Sól, która podnosi ciśnienie tętnicze, z powodzeniem może być zastąpiona ziołami, a tłuste majonezy i śmietany – jogurtami naturalnymi albo kefirami. W zdrowej diecie, takiej, która obniża cholesterol, ważny jest czosnek.

Czyści on tętnice z cholesterolu, więc warto dodawać go do potraw. Poziom LDL obniża także twardziak jadalny, tzw. shiitake. Jest to grzyb jadalny, w Japonii uważany za eliksir zdrowia i życia. Dzięki swojemu składnikowi aktywnemu – eritadeninie, pozytywnie wpływa na cholesterol. W Polsce niestety jest rzadko spotykany.

Wolne rodniki przyczyną nowotworów, chorób serca i wątroby

Dbając o serce, nie można zapomnieć o wolnych rodnikach. Gdy jest ich za dużo w organizmie, to stają się niebezpieczne. Mogą doprowadzić do chorób serca, wątroby, nowotworów, przyspieszyć starzenie się organizmu. Ich niszczycielskie działanie hamują antyoksydanty.

Źródłem tych związków są roślinne oleje, zboża, cytrusy (grejpfruty, pomarańcze), zielone warzywa brokuły). Znaleźć można je również w czerwonych i pomarańczowych warzywach (marchew, papryka, pomidory), owocach jagodowych (aronia, porzeczki, borówki) i bazylii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka