Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy te między innymi są składnikami błon komórkowych oraz biorą udział w syntezie prostaglandyn. Ich obecność w organizmie jest niezbędna do życia. Bardzo ważne jest dostarczenie ich odpowiedniej ilości wraz z dietą, ponieważ nie są syntetyzowane przez ustrój człowieka. Najbogatszym źródłem kwasów EPA oraz DHA są ryby. Wśród nich, najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w łososiu (1,8 g/100 g produktu), sardynkach (1,4 g/100 g produktu), śledziu (1,2 g/100 g produktu), tuńczyku (1,0 g/100 g produktu), pstrągu (0,7 g/100 g produktu).

Poniżej postaramy się przedstawić najważniejsze funkcje, jakie pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w naszym organizmie:

  1. Zmniejszają poziom triacylogliceroli we krwi – w przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że dawka 3-4 g kwasów EPA i DHA na dobę obniżyła stężenie triacylogliceroli w surowicy aż o 25-35% (mechanizm ten oparty jest na obniżeniu dostępności substratów niezbędnych do produkcji triacylogliceroli, a także zmniejszeniu aktywności enzymów biorących udział w ich syntezie). Tym samym możemy wnioskować, że kwasy te zmniejszają ryzyko powstawania miażdżycy.
  2. Redukują ciśnienie tętnicze krwi – według wielu badań, dowiedziono, że dawka około 3,7 g kwasów omega-3 powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego krwi o 2,1 mmHg oraz ciśnienia rozkurczowego o 1,6 mmHg. Wiąże się to ze stymulacją syntezy tlenku azotu oraz poprawą funkcjonowania śródbłonka naczyń krwionośnych.
  3. Hamują krzepnięcie krwi – wykazano, że kwas EPA hamuje syntezę tromboksanu A2 odpowiedzialnego za stymulowanie krzepnięcia krwi. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają hamujący wpływ na agregację płytek krwi, zapobiegając powstawaniu zakrzepów.
  4. Wykazują działanie przeciwzapalne – zmniejszają syntezę cytokin prozapalnych (m.in. interleukiny 1B, 6, 8 oraz czynnika TNF alfa), a także zmniejszają produkcję enzymów biorących udział w tworzeniu prozapalnych eikozanoidów (COX-2) oraz zwiększają wytwarzanie substancji (rezolwin i protektyn) charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi.
  5. Ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – zauważono, że niski poziom kwasów omega-3 powiązany jest z występowaniem wzrostu oporności tkanek na insulinę. Dodatkowo, obecność EPA wiąże się ze wzrostem produkcji wisfatyny, która to hamuje wydzielanie glukozy przez wątrobę oraz zwiększa jej wychwytywanie z krwi.
  6. Przeciwdziałają depresji – funkcja ta wiąże się przede wszystkim z wpływem kwasów EPA i DHA na przekaźnictwo wewnątrzkomórkowe.
  7. Działają przeciwnowotworowo ‒ sugeruje się, że spożycie kwasów omega-3 sprzyja redukcji powstawania nowotworów (szczególnie raka jelita grubego i okrężnicy). Fakt ten może wynikać z działania cytotoksycznego DHA na komórki nowotworowe.

Jak widać, działanie kwasów omega-3 jest wielokierunkowe. Kwasy te wykazują szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu człowieka. Warto zatem zadbać o ich właściwą podaż z dietą. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association) oraz Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (PFP) zalecają spożywanie ryb dwa razy w tygodniu, aby dostarczyć ok. 0,5 g DHA oraz EPA dziennie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka