Trwa ładowanie...

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego?

 Kamil S. Sikora
21.12.2021 22:02
Prosty sposób, by odróżnić prawdziwy miód od fałszywego
Prosty sposób, by odróżnić prawdziwy miód od fałszywego

Nie od dzisiaj wiadomo, że miód korzystnie wpływa na kondycję naszego organizmu. Warto po niego sięgać pod warunkiem, że jest to produkt w pełni naturalny. Dowiedz się jak sprawdzić, czy miód, który kupujemy, jest prawdziwy.

spis treści

1. Właściwości miodu

Naturalny miód poza walorami smakowymi posiada także wiele prozdrowotnych właściwości. Ten słodki przysmak podnosi naszą odporność, oczyszcza organizm, poprawia samopoczucie, łagodzi objawy grypy i przeziębiania, wpływa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe, chroni przed miażdżycą, a także pomaga na dolegliwości układu pokarmowego.

Żeby sprawdzić, czy miód, który chcemy zjeść, jest naturalnym produktem, a nie syropem cukrowym z dodatkiem miodu, należy przede wszystkim przeczytać jego skład umieszczony na etykiecie. Jeśli na słoiku nie ma informacji o tym, co zawiera dany artykuł spożywczy, można sprawdzić jego jakość w inny sposób.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Prawdziwy miód w odróżnieniu od podróbki posiada silny aromat, miękką konsystencję lekko piecze w gardle, nie klei się po wtarciu między palce oraz ma naturalne zanieczyszczenia takie jak wosk, propolis i pyłki.

Jakość wybranego przez nas miodu możemy także sprawdzić, robiąc szybki test

2. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Test słoika

Słoik obracamy do góry dnem. Jeżeli jest to sztuczny miód, wówczas substancja będzie się szybko przelewała. Prawdziwy miód spłynie po ściankach słoika, a potem przez dłuższy czas będzie się lał cienkim strumyczkiem.

Test zapałki

Zapałka zanurzona w prawdziwym miodzie z łatwością się zapali. Natomiast jeśli zapałkę zanurzymy w fałszywym miodzie, będziemy mieli problemy z jej zapaleniem, ze względu na wilgoć.

Test żółtka jajka

Miód przelewamy do naczynia z oddzielonym od białka, żółtkiem z jajka i mieszamy. Jeśli będzie to prawdziwy miód, żółtko będzie wyglądało, jakby było ugotowane. Z kolei sztuczny miód nie będzie miał wpływu na żółtko.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze