Jak pikantne jedzenie wpływa na organizm? Czy możemy sięgać po nie w upalne dni?

Wiele osób od czasu do czasu lubi pikantne potrawy, jednak ich spożywanie to więcej niż kwestia smaku. Ostre przyprawy, które są podstawą dań kuchni meksykańskiej i azjatyckiej, mają też wpływ na organizm - zarówno pozytywny, jak i negatywny. Sprawdźmy, co się dzieje w ciele po zjedzeniu doprawionego dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

/ 6Walka z przeziębieniem

Obraz
© Zdjęcie papryczki / Shutterstock

Pikantne potrawy mogą pomagać w walce z przeziębieniem, zwłaszcza jeśli zawierają chili. Ostre papryczki są bogate w witaminy A i C, więc wspomagają układ odpornościowy w walce z przeziębieniem. Z kolei pieprz cayenne i inne dodatki pobudzają krążenie krwi i dodatkowo rozgrzewają nasz organizm. Co więcej, pikantne dodatki mają również właściwości antybakteryjne, co z kolei zabija zarazki. Poza tym ich ostry aromat oczyszcza drogi oddechowe i rozrzedza zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę.

/ 6Przyspieszenie metabolizmu

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Jednym z najlepszych zalet pikantnego jedzenia jest pomoc w zachowaniu optymalnej sylwetki. Ostre produkty zawierają kapsaicynę – organiczny związek chemiczny, który usprawnia metabolizm poprzez przyspieszenie rytmu serca i podwyższenie temperatury ciała. Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów, powinniśmy zaprzyjaźnić się z pieprzem, curry, imbirem i chili.

/ 6Pocenie

Obraz
© Źródło:123rf

Ostre potrawy powodują wzmożone pocenie. Produkty zawierające kapsaicynę podnoszą temperaturę ciała, dlatego spożycie ulubionej potrawy hinduskiej czy tajskiej sprawia, że organizm reaguje uruchomieniem systemu chłodzenia, poprzez zwiększone wydzielanie potu. Może to pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn - szkodliwe związki wydalane są wraz z potem. A co z jedzieniem ostrych dań w upalne dni letnie? Swoje zdanie na ten temat wyraziła specjalistka do spraw żywienia, Aleksandra Czarnewicz-Kamińska.

„Podczas upałów i tak bardzo się pocimy. Nie widzę sensu nadmiernego obciążania organizmu poprzez wywoływanie jeszcze większej potliwości. Z takiego rozwiązania mogą skorzystać osoby, które mają zaburzoną termoregulację i np. mało się pocą. W innym przypadku takie działania nie są wskazane”.

Podobnej opinii jest Agnieszka Czuchryta z Centrum Medycznego Damiana. Specjalistka podkreśla, że osoby pochodzące z Indii czy Meksyku, przyzwyczajone są do jedzenia ostrych dań, nie tylko w okresie letnim. Jest to uwarunkowane tradycją, a także historią.

„Osoby, które lubią spożywać pikantne dania, nie muszą z nich rezygnować w czasie upałów. Wskazany jest jednak umiar. Rewolucja w diecie, szczególnie w tak niekorzystnych warunkach, może doprowadzić do zaburzeń trawienia. Pikantne potrawy u osób, które do tej pory nie jadły ich za często, mogą wywołać biegunkę. To jeszcze bardziej odwodni i obciąży organizm” – tłumaczy Agnieszka Czuchryta.

"Podczas upałów i tak bardzo się pocimy. Nie widzę sensu nadmiernego obciążania organizmu poprzez wywoływanie jeszcze większej potliwości. Z takiego rozwiązania mogą skorzystać osoby, które mają zaburzoną termoregulację i np. mało się pocą. W innym przypadku takie działania nie są wskazane".

/ 6Zgaga

Obraz
© Źródło:123rf

Pikantne potrawy nie powodują zgagi czy wrzodów żołądka same z siebie, ale nasilają te dolegliwości. Jeśli ostre papryczki wywołują nieprzyjemne objawy, ogranicz ich spożywanie lub dodaj do dania nieco jogurtu lub śmietany, aby złagodzić smak.

/ 6Stępienie smaku

Obraz
© Źródło:123rf

Regularne spożywanie pikantnych potraw może z czasem stępić wrażliwość kubków smakowych. W związku z tym staraj się nieco ograniczyć przyprawianie, aby cieszyć się różnorodnością smaków jeszcze wiele lat. W tym wypadku mniej znaczy więcej.

/ 6Podrażnienie skóry

Obraz
© Źródło:123rf

Ci z nas, którym zdarzyło się przez przypadek potrzeć oczy po krojeniu ostrych papryczek wiedzą, jak bolesne może to być. Należy unikać bezpośredniego kontaktu pikantych potraw ze skórą, aby nie nabawić się podrażnień czy uczulenia.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka