Jak rozpoznać produkty ekologiczne?
W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub pestycydów. Osoby, które propagują zdrowy styl życia, a co za tym idzie ‒ również zdrowe odżywianie, coraz częściej decydują się na wybór produktów określanych jako ekologiczne lub skupiające się wokół otoczki zdrowej żywności.
1. Zdrowa żywność
W jaki sposób możemy rozpoznać, które produkty ekologiczne naprawdę należą do kanonu zdrowej żywności? Przede wszystkim nie warto sugerować się samą nazwą. To, że coś jest określane jako zdrowe, ekologiczne, organiczne, bio lub stworzone według tradycyjnej receptury wcale nie oznacza, że tak faktycznie jest. Coraz więcej firm używa tych określeń, aby zwabić więcej klientów. Jak się uchronić przed takim zabiegiem marketingowym? W bardzo prosty sposób – poprzez czytanie składu, którym opatrzony powinien być każdy produkt, oraz zwracanie uwagi na obecność znaczków, etykiet lub certyfikatów stosowanych w obrębie Unii Europejskiej.
2. Oznaczanie produktów ekologicznych
Poszukując organicznych produktów, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, których obecność wskazuje na ekologiczne pochodzenie. Chodzi tu o numer certyfikatu, logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej (w Polsce aktualnie działa 11 takich jednostek) oraz dokładny adres i nazwę firmy. Każde z wyżej wymienionych oznaczeń jest bardzo ważne, dlatego należy zwrócić uwagę, żeby na produkcie znajdowały się wszystkie te dane.
Warto wiedzieć, że każdy kraj posiada odrębne znaczki, które świadczą o tym, że żywność została wyprodukowana według wytycznych ekologicznego rolnictwa. W Polsce zaliczyć można do nich: znaczek EKO, Zielony Punkt lub Ekoland oraz kilka innych organizacji. Kupując produkt opatrzony jednym z powyższych znaków, możemy być pewni, że dany produkt nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego i nie zalicza się do żywności genetycznie modyfikowanej. Rolnik, który przyczynia się do powstania ekologicznej żywności na swoim polu nie używa sztucznych nawozów, dzięki czemu żywność ta jest całkowicie naturalna i bezpieczna. Ponadto produkty takie bogate są we wszelkie wartości odżywcze, ponieważ aż 95% składników jest pochodzenia ekologicznego.
Zapewne wiele osób zastanawia się, jaki jest koszt produktów ekologicznych. Otóż należy być świadomym, iż są one stosunkowo droższe od produktów ogólnodostępnych. Jednak z uwagi na zawartość składników odżywczych oraz pewność pochodzenia różnica ta nie powinna wywoływać zawrotów głowy. Średnio jest to różnica cenowa wahająca się od 20 do 40% regularnej ceny produktów, choć oczywiście zauważyć można także droższe towary. Mimo to inwestycja żywieniowa z pewnością wyjdzie każdemu na dobre, ponieważ nie od dziś wiadomo, że jedzenie wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie oraz ogólną kondycję fizyczną, więc to, co jest w życiu najważniejsze.