Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?
1 z 7Właściwości cytryny
Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją w przeziębieniach i profilaktyce infekcji.
Chroni naszą wątrobę. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia związek znajdujący się w skórkach cytryny, pobudza enzymy wątrobowe, które pomagają wypłukać toksyny z organizmu i poprawiają pracę jelit. Zaliczana jest do tzw. diuretyków. Pełni funkcje oczyszczające i detoksykujące.
Ma również właściwości odchudzające. Najczęściej pijemy wodę z cytryną. Poznajmy inne sposoby, jak wykorzystać ją w naszej kuchni, aby przyspieszyć odchudzanie.
Przeczytaj także: 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?