2 z 7Zielona herbata z cytryną
Amerykańskie badania pokazały, że uczestnicy, którzy przez 12 tygodni, codziennie pili od 4 do 5 filiżanek zielonej herbaty z cytryną stracili średnio dwa kilogramy więcej od pozostałych.
Zielony herbaciany napar zawiera antyoksydanty, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Są to substancje odpowiedzialne za powstawanie chorób nowotworowych. Polifenole zawarte w zielonej herbacie poprawiają pracę serca. Napar chroni przed miażdżycą i demencją. Zielona herbata zawiera także garbniki, alkaloidy, aminokwasy, teinę, witaminy A, C, E oraz z grupy B. Bogata jest w mikroelementy takie jak: wapn, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.
Wystarczy, że dodasz dwie łyżeczki soku z cytryny do herbaty i gotowe.
Przeczytaj także: Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii