4 z 7Popularny miks: cytryna i sałata
Cytryna i sałata to popularne i zdrowe połączenie. Czesto skrapiamy ją oliwą, a można też przyrządzić, np. dip cytrynowy z dodatkiem soli himalajskiej i jogurtu greckiego.
Sałata jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo cennych składników. W jej składzie jest luteina i zeaksantyna, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera także kwas foliowy i wtiaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Jest źródłem witaminy E i potasu oraz żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych.
Cytryna nie tylko dodaje smaku sałacie, pomoże ją "ożywić". Liście należy skropić wodą i dodać do nich sok z połowy cytryny. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyschnięciu liście powinny być zdecydowanie świeższe i gotowe do spożycia.
Przeczytaj także: